Klik Untuk Tawaran Hebat!

Wednesday, March 21, 2012

Genetic Engineering : Rat & Mouse



Tiba-tiba malam ni teringat pasal subjek Genetik. Datang rindu nak belajar lagi pasal benda ni. Kebanyakan memang dah lupa, tapi yalah, memang tak mampu nak ingat semua, yang penting basic jangan lupa & kita tahu di mana nak rujuk untuk ingatkan balik. Tu yang penting sebenarnya bila kita study setiap benda.

Dulu, waktu aku belajar pasal Genetic Engineering, fuh, memang tough, nasib baik tak mampus. Haha~ Tough but seronok! Aku show salah satu slide yang kitorang study untuk tambah pengetahuan korang juga. Kitorang belajar pasal perbezaan rat & mouse. Kitorang kena tahu benda ni sebab macam korang tengok dalam movie-movie, tikus dijadikan subjek untuk kebanyakan Genetic Research, so penting untuk tahu. Di Malaysia, memang kita panggil tikus je, so bacalah kat bawah ni untuk tahu perbezaan sebenarnya. 


Dah tahu bezakan? Bagus! Btw, comelkan binatang ni, memang kesian tengok bila jadikan ia experiment, but it is very very important. Korang jangan cakap ianya kejam sebab research sebegitu memang penting untuk manusia juga. Kitorang memang dah belajar tentang kepentingan tersebut. :)


Credit to my lecturer - Assoc. Prof. Dr. Vijay Kumar


Comments
16 Comments

16 comments:

  1. dua-dua dijadikan bahan eksperimen eh?

    ReplyDelete
  2. yup, tengok jenis research... mouse digunakn dlm standard disease, tp rat digunakn utk research of complex disease... hehe~

    ReplyDelete
  3. sian haiwan.jd bahan ujikaji je.mnusia ade tak?

    ReplyDelete
  4. sian pulak tikus2 tu... emm... dapat satu pengetahuan baru hari nie.. thanks sbb berkongsi!!! :)

    ReplyDelete
  5. tikus lebih sesuai dijadikan bahan xperiment sebab gene tikus dgn manusia hampir sama. betul ka wan?

    ReplyDelete
  6. ya, betul...pdahal kau pun tau jg kan...hehe~ buat2 x tau pla...

    ReplyDelete
  7. hehe mau make sure ba. manatau salah... lama suda kita tinggalkan benda tu

    ReplyDelete
  8. penah bela tikus sem lepas kat lab kat ums..


    tp byk anak tikus yg mati dengan misteri...

    ReplyDelete
  9. mgkin tikus2 tu bunuh diri utk mengelakkan dijadikn eksperimen... hehe~ maybe ada penyakit berjangkit kot, anak2 tikus tu mgkin x ckup kuat nk brtahan...lab kn kdg2 contaminated~

    ReplyDelete
  10. i don't think so..

    sbb anak2 tikus tu mati dgn perut terburai. Ada jugak yg kepala cam pecah..

    even ktorg dah asingkan anak2 tikus dlm sangkar yg berlainan dr mak diorg..

    ReplyDelete
  11. owh, ingatkan mati mcm tu je, rupanya mati tragis plak... hurm, xtau la pla, ngeri je kematian tikus2 tu.... ni lab mane ye?

    ReplyDelete
  12. lab kat sst..

    lau x silap lab mikrob...

    membazir je duit beli mknan n bedding... tiap minggi kena bersihkn sangkar lg

    ReplyDelete
  13. hoho...xpela, pengalaman...ada gk pngalaman tgok kematian tragis tikus...hehe~ pasni, smua tu akn korang rindu aftr dah abis study~...

    ReplyDelete
  14. aisehh...

    betol2..sy percya...

    mesti 'senior' dah alami rasa rindu tu kan??


    =D

    ReplyDelete
  15. mesti....mmg trsangat2 rindu dgn campus life... :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu