Klik Untuk Tawaran Hebat!

...................................................................................................

Sunday, October 20, 2013

Insidious: Chapter 2 [2013]


Ada berani tengok cerita Insidious? Kalau berani, go on dengan Insidious: Chapter 2.


Setelah kematian Elise dalam Insidious 2011, polis menyoal siasat Renai Lambert (Rose Byrne) tentang kes kematian tersebut. Polis mengesyaki pembunuh adalah suami Renai, Josh Lambert (Patrick Wilson), tetapi Renai cuba menafikan walaupun dia sendiri suspect yang Josh ni sebenarnya dah dihuni oleh 'an old woman spirit', roh jahat yang nakkan sangat badan Josh since dia kecik lagi.


Keluarga Lambert yang berpindah sementara ke rumah ibu Josh, Lorraine Lambert, masih dihantui lagi dengan perkara-perkara aneh, ditambah pula dengan perilaku Josh yang makin pelik. Disebabkan tu, Lorraine cuba bertemu semula dengan rakan-rakan Elise, iaitu Specks dan Tucker untuk mendapatkan explaination terhadap 'kekacauan' yang masih berlaku kat family dia.


Diorang mendapatkan Carl, juga rakan Elise yang pakar dalam hal-hal supernatural. Dengan pertolongan Carl, diorang berempat cuba mencari punca terhadap peristiwa aneh ni, dan seterusnya membawa kepada pendedahan kisah Parker Crane, seorang bekas pesakit di hospital lama tempat Lorraine bekerja.


Apa pulak kaitan Parker Crane dengan keluarga Lambert ni kan? Then, dengan Josh yang dah tak betul, macam mana nasib Renai dan anak-anaknya? Apa yang Carl mampu tolong untuk membantu Lorraine menyembuhkan Josh? Siapa dapat jawab, aku bagi tiket wayang free, date 18.10.13, time 9.10pm. Cepat-cepat, sementara stok masih ada. Ahakz~ 


Insidious: Chapter 2 banyak berkait-rapat dengan yang pertama, jadi better tonton first movie dulu untuk lebih memahami kisah yang kedua. Tapi kalau tonton Chapter 2 terus pun still boleh follow the story, sebab ada sedikit ringkasan first movie diceritakan.


Kalau yang pertama fokus kepada si anak, yang kedua ni pula fokus kepada si ayah. Kisah si ayah ditinggalkan misteri dalam Insidious 2011, malah tak sentuh banyak mana pun, tapi kesemua punca misteri tu dihuraikan satu-persatu dalam Chapter 2. Because of that, the second film is a lil' bit complicated, banyak kerahan otak diperlukan untuk memahami the plot. Anyway, kreativiti pengarah & penulis boleh nampak kat situ, kreatif cara diorang olah cerita ni sebenarnya. Sememangnya James Wan (pengarah) & Leigh Whannell (screenwriter) hebat dalam buat cerita; Insidious duology, Saw [2004] & Dead Silence [2007]. James Wan pun dah 'naik saham' lagi dengan The Conjuring [2013].


Boleh aku katakan yang Insidious adalah filem supernatural horror mat saleh paling seram. Kebanyakan adegan seram filem ni tak putus terus, continuously nak saspenkan orang. Maksud aku begini, satu babak seram tu, mengandungi beberapa saspen/horror moments (tak reti sangat aku nak explain).


Filem kedua ni pun masih mengekalkan horror style yang sama, jadi kekadang terasa keseraman tu agak tipikal (for certain part), then menjadikan ianya kurang seram sedikit berbanding yang pertama.


But selain seram, Chapter 2 ni pun banyak main psiko. Seram + psiko menyebabkan kita yang menonton ni rasa cemas. Feel the strong horror and thrill...huhu... Owh by the way, perasaan cemas tu berbeza dengan perasaan cemas menunggu turn nak masuk toilet buang air. Haha~


Insidious: Chapter 2 berjaya deliver its horror & mystery dalam cara yang tak mengarut sangat, dan masih mudah untuk kita digest. In term of tema dan plot, bagi aku ada kelainan tersendiri, kalau dibandingkan dengan first movie sekalipun. Aku bagi rating 7.5/10 untuk filem ni. Scaarryyy yoww!




Wednesday, October 16, 2013

Kembara Beijing 2011 - Part 3

[THE UNIQUE & SPECIAL]


Beijing ada keunikannya sendiri, atau lebih mudahnya lagi negara China punya banyak keistimewaannya. In this entry aku nak share sikit benda yang mungkin korang dah maklum ataupun tak. Dari segi hasil semulajadi, hasil kesenian sehinggalah hasil kemajuan, kesemua ni memberi Beijing tu satu identiti yang menarik untuk dikunjungi. 



Silk

Masa belajar Sejarah sekolah menengah dulu, mesti nak kena ingat yang negara China adalah pengeluar utama sutera dan diperdagangkan di seluruh dunia. Ancient China la yang menjadi first developer kepada fabrik sutera. Tabik kat ulat sutera, boleh hasilkan benda yang sangat unik! Sememangnya kuasa Allah~

In case korang tak tau, sutera ni adalah protein fiber yang dihasilkan oleh ulat sutera (larva rama-rama) untuk membentuk kepompong (cocoon), dalam kitar metamorphosis serangga tersebut. Kalau tengok, ulat dan kepompongnya tu nampak biasa je, tapi hasilnya tu yang sangat bernilai kan... Aku siap bawa balik lagi beberapa kepompong tu sebab kagum sangat, bajet macam nak hasilkan sutera sendiri...haha~

Ulat sutera  --->  Kepompong  --->  Kain sutera



Crystal

Crystal pun ada banyak kat Beijing, dalam bentuk yang original dan yang dah direkabentukkan. Korang nak bentuk singa, naga, kuda, macam-macam ada. Siap ada pelbagai color lagi. Apa yang pasti, seni ukiran kristal diorang memang stylo.





Acrobatic

Bagi dekat diorang la seni akrobatik ni, kita boleh tengok je la. Best tau dapat tengok depan-depan. Macam-macam show diorang perform, dari badan yang berlipat-lipat hinggalah diorang terlompat-lompat. Paling hebat adalah motorcycle stunt dalam sangkar, serius mantap! Tapi gerun gak tengok, bayangkan 5 motosikal pecut-memecut dalam sangkar bulat yang diameternya lebih kurang 6-7 meter.



Video ni adalah motorcycle stunt in a cage, tapi kualiti cukup-cukup makan je. Sound pun tak ok sangat, kalau sudi, layan saja la. Korang boleh try view video lain kat YouTube, banyak yang lagi clear.






Bullet Train


Masa zaman sekolah menengah dulu, belajar pasal bullet train Jepun, tercetus perasaan kagum. Rasanya subjek Geografi ada mention pasal bullet train kan? Kenal bullet train pun dah excited, inikan pula naik benda tu, sungguh double excited! Walaupun bukan kat Jepun, tapi still bullet train jugak spesiesnya. Sangat pantas, selesa dan tenang ok. Tapi ketenangan tu dicemari oleh hiruk-pikuk kitorang, biasalah 1st time, jakun sikit. Muahaha...

Trip kitorang begini on that day, mula-mula pergi Tianjin, salah satu pusat bandar Republik China. Pergi Tianjin menaiki bas rombongan je. Lepas dah 'berlegar-legar' kat Tianjin, kitorang balik semula ke Beijing menaiki bullet train. Demi hendak merasa naik bullet train, we were willing to pay, tapi aku tak ingat berapa harga tiket tu.
Worth to try laa.


*5 Pusat Bandar Nasional dalam Republik China - Beijing, Chongqing, Guangzhou, Shanghai, Tianjin. Manakala Hong Kong dikategorikan sebagai Pusat Bandar Nasional khas (special case).

Kota Tianjin, cantik dan busy jugak.

Sempat ronda-ronda Tianjin Ancient Culture Street.
Di sini, boleh jumpa banyak barang antik dan unik negara China.

Tianjin Railway Station yang bapak besar. Perkarangan stesen ni luas, nak main game kejar-kejar 'polis pencuri' pun boleh. Ahakz~ Sambil menunggu bullet train untuk balik Beijing, sempatlah ambil gambar ramai-ramai. 

Naik bullet train ni memang tak rasa shaking atau friction kat dalam.
Yela, the power of high-tech kan...
Sungguh aman-damai, makmur & sejahtera, ermm... maksudku sangat selesa kat dalam.
Sepanjang perjalanan Tianjin-to-Beijing tu, the highest speed was 328 km/h.
Gila-gila laju kan...



Beijing National Stadium
a.k.a Bird's Nest

Seperti yang kita maklum, Beijing National Stadium ni dibuka pada 28 Jun 2008, sempena Sukan Olimpik 2008 yang mana China menjadi tuan rumah. Design memang unik dan cantik! Serius serupa macam sarang burung.

Stadium ni sentiasa dipenuhi pelancong & orang tempatan sendiri, tapi tak boleh masuk la, cuma kat luar perkarangan saja. Halaman perkarangan stadium ni bukan calang-calang, sangat-sangatlah luas. Dengan angin sepoi-sepoi, ternyata syok beriadah di situ.

Jalan merayau sambil menikmati tiupan angin, fuh memang layan. Ada jugak pelbagai barang dijual, antaranya ialah layang-layang panjang yang best & sesuai main kat situ.

Bird's Nest (Beijing National Stadium).

Water Cube (National Aquatics Center).
Waktu malam, Water Cube ni memang bersinar indah.

Halaman perkarangan Beijing National Stadium.
Angin situ best, that time la, tak tipu...
Layang-layang panjang tu memang cun.

Rombongan UMS 2011.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu