Klik Untuk Tawaran Hebat!

Wednesday, November 23, 2011

Leading To Convocation



   Assalamualaikum & salam sejahtera~

Isnin depan aku officially tamat belajar di UMS. Tiga tahun belajar sungguh singkat rupanya, x sedar dah habis. Hidup di universiti memang enjoy, kalau dimanfaatkan dengan betul. Kalau bersuka-ria jak kerja, x juga enjoy. Kalau memanjang study 24 jam pun x juga enjoy. 

Remember, ilmu bukan hanya daripada kertas. Jika kita mau improve ourselves, jangan hanya dengan satu jalan & jangan hanya daripada 'hitam-putih' yang ada depan kita. Know what I meant, right? Masuk universiti ni, banyak peluang kita boleh ambil & rebutlah peluang tu sebaiknya, as long as you can balance everything ok. Kita study ini & itu, buat ini, itu, join benda ni, benda tu, communicate dengan orang tu, orang ni, semua tu boleh jadi peluang kita untuk mantapkan diri kita. Tapi apa yang aku maksudkan di sini buat perkara-perkara baik, bukan sebaliknya ya. Apa yang kita peroleh dari situ juga adalah ilmu cuma x dinilai secara sistematik oleh sistem manusia. That's why ada orang yang x masuk universiti pun, bahkan x pernah bersekolah boleh berjaya lebih bagus dengan hanya ada pengalaman apa yang dia telah lalui. So, pengalaman itulah ilmu yang telah membawa kejayaan kepada individu-individu tersebut. Simply said, knowledge is everywhere, written or unwritten, concrete or abstract, everything can be knowledge as long as you can grab it and applied in a good way. 

Convocation is just an end of a piece of my journey. Aku pun x tau sejauh mana aku dah pergi, setinggi mana aku dah naik sebab aku masih rasa aku kerdil di dunia ni. Masih banyak yang aku belum pelajari & perolehi. Masih banyak yang perlu dicari & diambil. Apa yang aku harapkan adalah peluang itu sentiasa ada & aku percaya, selagi kita di jalan yang betul, peluang itu tetap akan ada. InsyaAllah. 

Konvokesyen memang special tapi ia bukan benda paling berharga di universiti. Apa yang berharga sebenarnya adalah ilmu, pengalaman & kenangan yang telah aku peroleh. Memang sangat berharga, bersama pensyarah, sahabat, rakan-rakan, senior, junior, pegawai & semuanya. Segala yang aku pelajari, hadapi, & jalani sesungguhnya sedikit sebanyak merubah aku kepada insan yang InsyaAllah lebih baik daripada sebelumnya. Syukur Alhamdulillah~ Thanks a lot for everything~








Friday, November 4, 2011

Hantu Story



   Assalamualaikum & salam sejahtera~

Kebelakangan ni aku selalu tengok movie yang aku dah simpan berbulan-bulan. Memang saja kumpul banyak-banyak time di universiti dulu sebab untuk stok time cuti sementara tunggu konvo & dapat kerja. Kadang aku paksa diri untuk tengok, kalo x best, delete ia dari hidupku. Kalau best, simpan untuk anak cucu, boleh pula camtu kan. Haha~

Actually, I realized something about horror movie nowadays. Kalau kamu perasanlah, filem hantu Hollywood dulu & sekarang sangat berbeza. Dulu, waktu sekolah rendah, aku selalu tengok cerita hantu omputeh tapi cerita hantu Hollywood at that time memang sangat mengarut. Senang sebut, sangat bodoh. Kalau boleh diorang mahu buat hantu yang ganas gila & sesadis mungkin. Hantu makan orang, koyak orang, patahkan orang, boleh kira hantu yang 'terlampau'. Walaupun tu rekaan, tapi x payahlah mau takutkan orang dengan hantu-hantu 'low-class' yang nampak macam spesies binatang 'karnivor' menyerupai manusia. Kalau cerita @ plot best, kira ok la, tapi storyline pun entah apa-apa. Kalau begitu, bagus aku layan cerita Sang Kancil dengan Buaya, lagi best & suspen.

Dulu kalau mau tengok movie, kena pinjam kaset video dari kedai, so rugilah duit pinjam cerita hantu tapi x best. Contohnya filem seperti 'Freddy vs Jason', '13 Ghosts', & beberapa lagi yang aku pernah tengok. Ndak mampu ingat yang lain sebab x best. Masih ada part yang seram cuma overall story memang x tergambar dengan perkataan-perkataan negatif yang ada dalam kamus. Ada gak filem yang best tapi berapa kerat jak.

Freddy vs Jason

13 Ghosts

Penghujung 90-an & start Millenium, Jepun, Korea & Hong Kong pula naik dengan filem-filem seram diorang yang boleh tahan & hantu yang x mengarut sangat. Korang boleh perasan tu perbezaan genre cerita hantu Asia dengan Hollywood time tu. Contoh filem seram Asia yang popular adalah 'Ringu', 'Dark Water', 'Ju-On', 'A Tale of Two Sisters', 'The Eye', 'One Missed Call' & lain-lain lagi. 

Ringu

Ju-On

A Tale of Two Sisters

Dark Water

Hantu Hollywood pula masa tu memang dah x laku, nak takutkan budak tadika pun mungkin x mampu. So, mulalah diorang copy paste, ala macam kita buat assignment. Haha~  Mulalah diorang refilm balik cerita hantu Asia, 'The Grudge (Ju-On)', 'The Ring (Ringu)', The Eye, Dark Water, One Missed Call & beberapa lagi. Hollywood ni x la hebat sangat, kan? Bila dah kekeringan idea, copy juga daripada luar.

The Ring

The Grudge

One Missed Call

After that, cerita hantu Hollywood dah macam ok sikit. Seram tapi x berunsur 'karnivor' dah. Antara filem yang best macam Amityville Horror, Paranormal Activity & Insidious. Dah xda spesies pemakan & pengoyak manusia dalam filem-filem diorang. Mungkin sedar gak diorang 'kekhilafan' diorang sebelum ni. Hehe~  

The Amityville Horror

Insidious

Paranormal Activity 3

By the way, sekarang ni cerita hantu Melayu pun dah berlambak-lambak, ada yang boleh tahan tapi kebanyakannya memang menyedihkan. Bila aku tengok, aku x tau macam mana mau respon, rasa bercampur-baur, lawak, sedih, menyampah & macam-macam lagi. Yalah, jalan cerita tunggang terbalik, pastu pengajaran x banyak. Bukan apalah, kita di Malaysia pentingkan nilai-nilai murni kan, so filem kita pun kenalah banyak pengajaran juga. Janganlah sekadar mau cari untung semata-mata dengan filem yang x selaras dengan kepercayaan kita, maksud aku dengan agama Islam terutamanya. Memanglah ada gak unsur-unsur Islam dimasukkan dalam filem-filem hantu kita tapi ada yang x kena cara ia diselitkan. Harap kamu perasanlah. Sometimes aku rasa cerita hantu kita x selaras dengan aqidah kita. Di sini, kita x boleh samakan dengan International movie sebab pegangan diorang lain. Kita tahu pegangan kita camna, so bila buat story, kenalah buat mengikut kepercayaan kita. Bukan begitu?


Mistik

Karak

Rasuk

Apa-apapun, semua ni pendapat aku, berdasarkan pengamatan aku. Sebenarnya, kerap tengok movie memang x bagus kan, apatah lagi cerita hantu camni. Yang penting pandai bawa dirilah masa tengok cerita hantu, janganlah kita terikut-ikut dengan benda-benda dalam filem tu, sampai terbawa-bawa ke realiti.  Hehe~ Lagi satu, jangan pula pegangan agama kita tergugat bila tengok cerita seram ni, ni yang bahaya ni. Just relax & open. :)


B+ (Be Positive)



   "Buat Baik Berpada-pada, Buat Jahat Jangan Sesekali" 

Ni kata-kata orang tua, orang tua mana, aku pun x tau. Aku setuju gak dengan ayat ni, kalau buat baik, kita kena tengok keadaan. Selagi situasi tu x menyusahkan kita, teruskanlah bersifat baik kepada sesiapa saja. Dalam situasi yang ada something wrong, kita cuba perbetulkan apa yang silap, bergantung dengan keadaan tu. Sifat sebegini boleh dikira berbuat baik, kan? In any situation, kalau dengan menjadi terlalu positif boleh menyusahkan kita, hadkan sikit 'cas' positif dalam diri kita ke tahap yang dah x menyusahkan kita. 

Ada orang cakap 'buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali'. Jadi, buat jahat dua tiga kali xda masalah la? Nah, kan kita yang kena tembak balik kalau cakap camni. Jadi ayat di atas lebih tepat, iaitu buat jahat jangan sesekali. Yalah, x baik buat jahat kan, setiap agama mengajar penganut masing-masing untuk sentiasa berbuat baik & jangan berbuat jahat. Tapi, rasanya kita semua pernah berbuat x baik, kan? Kau penipu kalau x pernah. Haha~ Yang penting sedar & taubat.

Aku ni bukanlah bagus sangat. Baikkah aku ni? Aku pun x tau, biarlah orang-orang yang kenal aku judge sendiri. Tapi, pernah satu ketika aku telah menjadi terlalu positif, langsung x peduli perkara negatif yang terngiang-ngiang di kepala aku terhadap keputusan yang aku buat masa tu. In the end, benda negatif yang aku fikir tu betul & keputusan yang aku buat time tu aku rasa silap. Disebabkan terlalu positif, aku rasa kepercayaan aku dikhianati. Tapi, setiap yang berlaku ada hikmahnya kan. So, janganlah terus jadi x tentu arah bila perkara x baik berlaku dengan kita, inilah namanya kehidupan. Try setelkan selagi mampu. 

Mungkin tu mengajar aku bahawa jangan terlalu naif @ sangat positif sampai x fikir secara rasional. Bagi aku, be positive but don't be too much. Jadi, buatlah perkara baik tapi jangan sampai susahkan diri, yang penting perkara jahat itu harus jauhi.



p/s - sorry kalau apa yang aku post ni complicated, kadang aku baca balik, aku pun pening, haha~




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu