Klik Untuk Tawaran Hebat!

Wednesday, September 6, 2017

Trip Kerja Luar (2014-2017): Part 2


Berkesinambungan dari entri sebelum ni, Trip Kerja Luar (2014-2017): Part 1, outstation department aku dulu banyak ke negara jiran, Indonesia. Selain Jakarta & Solo, ada juga beberapa kali aku pijak kaki ke Semarang & Salatiga.

*********************

SALATIGA & SEMARANG, INDONESIA

Kilang-kilang supplier kitorang kat Salatiga, tapi dari KL kena turun kat airport Semarang. Kekadang turun kat airport Solo (Surakarta). Salatiga ni terletak di tengah antara Semarang & Solo. Lebih kurang 2 jam perjalanan ke Salatiga dari mana-mana airport.

Salatiga ni kawasan yang cool & relax, pekan kecil begitu. Disebabkan ia terletak kat kaki gunung, so pemandangan memang cantik, hijau, berbukit & bergunung.

21 Jun 2016: Dalam perjalanan dari Semarang ke Salatiga.
Aku: "Itu gunung apa ya?"
Driver: "Oh, itu namanya Gunung Ungaran..... TAPI sudah nggak aktif."
Terkedu & seram aku dengar perkataan 'Aktif' tu. Expect jawapan nama gunung ja. Lol.


Salatiga.
Kalau la bukan kerja, boleh ambil gambar banyak & cantik. Tapi sebab kerja, snap dari kereta, view terhad, dapat hasil macam ni la, kurang memuaskan hati sendiri (jadi pergi la travel sana sendiri haha).


Sedikit menggusarkan jiwa waktu pergi Salatiga hujung bulan Ramadhan tahun 2016. Orang Indonesia balik kampung nak raya jugak, jadi melambung naik la harga tiket flight dari KL ke Semarang. Flight KL-Semarang pun bukan setiap hari ada.

Dipendekkan cerita, kena la ambil flight KL-Jakarta-Semarang. Dua kali terbang. Sabarlah, dugaan berpuasa masa tu. Waktu pergi 20-21/06/2016, tak risau sebab beza hari nak balik kampung jauh lagi.

20 Jun 2016: 4 jam menunggu second flight Jakarta-Semarang. Lepak kat restoran memang tak la, tengah puasa kan.

Then 28-29/06/2016 kena pergi kilang lain pulak kat Salatiga juga (nak tolak jangan harap sebab bukan aku yang boss kan hihi). Ni lebih merisaukan sebab flight aku pulang Sabah 01/07/2016. Beza 2 hari ja. Kalau tetiba nak return KL ada problem, hah habis, beraya la aku di Indonesia...

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Hehe...


20 Jun & 28 Jun 2016: Menginap kat Semarang. Gaya baring menunggu waktu berbuka tu  :p

*********************

Jom beranjak ke setahun sebelum pula, 2015. Cerita beralih ke bahagian atas Asia Tenggara.


PHNOM PENH, CAMBODIA

Cambodia adalah negara 'mahal' sebab pakai USD, duit diorang tak laku sangat. Jadi kalau minum air kosong pun 1 USD paling murah, mahal ker tidak tu? Cari makan sangat susah. Lunch kat kilang makan KFC je sebab tu yang tahu halal & senang factory tolong belikan.

11 Jun 2015: Naik tuk-tuk cari dinner. Mencabar sebab susah communicate. Pastu balik hotel, tuk-tuk tak tahu pula hotel kat mana. Pusing-pusing, siap ikut jalan belakang, gelap. Takut kot!


Pernah sempat singgah Central Market Phnom Penh, lepas habis kerja. Pasar tu besar dan banyak jual pakaian. Round neck T-shirt sangat murah, jual 2 USD sehelai, 100% cotton lagi.

12 Jun 2015: Beli beberapa t-shirt masa tu. Buah hitam tu tak tau apa, try pun tak berani.


Apa yang dahsyat kat Cambodia adalah traffic condition. Fuuh... no rules applied! Jangan heran kalau kau bertembung dengan kenderaan dari arah bertentangan, itu perkara biasa terutama peak hour. Tapi so far aku tak nampak la accident.

Senang cakap, selagi ada ruang kosong, kau masuk je la walaupun jalan tu lawan arus. Alaa driver yang bawa kitorang pun drive lawan arus. Nasib baik jantung kami tak gugur.

8 Disember 2015: Macam ni la keadaannya lawan arus. 'Samseng' driver yang bawa kitorang ni. Ni jalan kampung, ok sikit. Kat jalan bandar lagi teruk lawan arus, tak sempat pula aku ambil gambar.

Bye bye Phnom Penh~ Nampak lapang tengok dari atas.

*********************

Okay akan ada sambungan bergantung kepada tahap kerajinan.
Thanks singgah sini.




Monday, September 4, 2017

Trip Kerja Luar (2014-2017): Part 1


Kerja duduk office lama menyakitkan bontot & menepukan otak. Bila kerja ke luar dapatlah chance relakskan minda walaupun penatkan sikit badan, yang penting mata tak menghadap sangat skrin lappy...eh laptop.

Outstation dulu selalu gerak awal pagi; pukul 3-4 pagi kena bangun, pastu drive sendiri ke airport (untuk kes short trip 2 hari je), cari parking, check-in, berjalan ke depature hall & berbaris nak masuk flight. Dah duduk dalam kapal, relaks tu start mari. Kau sambung la tidur (walaupun selalunya tak dapat tidur).

Sampai destinasi, supplier datang pick up bawa pergi kilang. Dalam perjalanan best jugak, boleh cuci mata especially kat tempat baru. Tengok pemandangan luar atau memerhati budaya & kehidupan orang negara lain.


Kilang orang tak buat dekat dengan bandar, kebanyakan jauh dari bandar utama & jauh jugalah dari airport. Jadi dapatlah tengok keadaan celah-celah kampung atau pekan situ. Kalau dekat, 40 minit hingga 1 jam dari airport. Kalau jauh, 2 hingga 4 jam dari airport! Dah habis termenung, menghayal & mengenang nasib diri sambil merenung ke luar pun masih tak sampai.

*********************

Outstation ni atas kerja audit ataupun items inspection kat textile factories. Since Malaysia terhad untuk produk tekstil dari banyak segi, jadi negara-negara seperti Indonesia, Cambodia, Vietnam dan lain-lainlah yang jadi pilihan.

Dari check measurement & buat inspection kat t-shirt, business shirt, sampai la ke sports bra & panties! Haha.. jangan terkejut, awal-awal awkward, lama-lama tu biasa dah ler...


*********************

JAKARTA, INDONESIA

First business trip aku ke negara luar adalah Jakarta. Excited masa tu sebab tak pernah tengok Jakarta. Yang aku tahu Jakarta tu bandar sesak gila & ternyata memang macet bangat!!! Supplier kitorang pula jenis sangat friendly, puas dengar cerita pasal isu-isu dalaman Jakarta & Indonesia keseluruhannya.

29 Oktober 2014: First trip ke Jakarta. First time jugak makan itik a.k.a. bebek!

21 Mei 2015, 8 pagi: Penerbangan dari KL ke Jakarta. Cantik sangat view awan masa tu.

2 Oktober 2015: Dinner kat Saoenk Kito, walking distance je dari hotel. Sedap juga makanan situ. Konsep kedai makan Indonesia, disediakan banyak ruang duduk bersila. Aku baru perasan di belakang aku ada penampakan haha...

2 Oktober 2015: Batik in the making. Ada demo waktu kitorang melawat kawasan.

*********************

SOLO, INDONESIA

Solo adalah tempat yang tenang & peaceful sikit. Kawasan Solo pun cantik sebenarnya, boleh cakap sedap mata memandang la.

29-30 September 2015: Solo, Indonesia.

Ada 2 cerita waktu pertama kali ke Solo (hujung September 2015).


Cerita #1:

Dalam flight dari KL ke Solo, sebelah aku duduk perempuan Indonesia. Ni cerita dah terbang atas dah. Dia senyum, aku senyum. Dia tanya aku orang Indonesia-kah? Aku jawablah bukan. Lepas tu ada la sikit conversation. 

Pastu memasing buat hal sendiri. Aku keluarkan handphone & earphone, nak dengar lagu. Baru nak hidupkan handphone & set flight mode, terus laju dia tegur aku. "Tidak boleh buka telefon!", sambil besarkan mata. Dia punya reaksi tegur aku, macam aku ni nak hidupkan bom, serius! Kalau 10 tahun lepas, relevan la sikit teguran kau tu.

Aku cakap la yang aku set ke flight mode, uish tak paham bahasa dia. Dia main isyarat tangan pulak, melambai tangan tanda 'No', lepas tu tunjuk ke arah stewardess, konon macam nak report kat stewardess la aku nak pakai phone. Whatdaa~

Aku pun malas layan, aku try la tidur.....tapi tak dapat!

Last last aku pergi toilet, hidupkan phone, cucuk earphone, masukkan phone dalam poket, sembunyikan wayar earphone dalam baju, then duduk balik dengar lagu. Earphone dalam telinga aku cover supaya perempuan zaman batu tu tak nampak. Haha... tak paham aku.

Sampailah mendarat, memang tak tegur dah perempuan tu.


Cerita #2:

Kenal kan biskut Gery bersalut cheese tu? Ni nak cerita sikit (walaupun cerita tak menarik). Setiap kali ke Indonesia, wajib aku beli banyak biskut bawa balik Malaysia. Biskut sana banyak jenis, murah dan sedap! Ya, aku suka makan biskut.

Waktu ke Solo tu, aku masuk satu supermarket. Bertingkat-tingkat dekat cashier counter timbunan biskut Gery cheese & Gery chocolate. Masa tu baru keluar pasaran & dalam fasa promosi.

Aku makan, sedapnya tu terus naik melekat sampai otak! Apa lagi, aku beli la banyak. Murah lagi masa tu, tak sampai RM2 per pek. Sampai Malaysia, bagi family & kawan makan, semua cakap sedap, macam ketagih pun ada.



Selalulah aku beli, sampailah satu masa bila pergi Indonesia, biskut Gery cheese tu selalu sold out kat beberapa supermarket (biar betul orang Indonesia ni?), yang tinggal chocolate ja. Cari-cari, jumpa juga kat store kecil (Alfamart & Indomaret), tu pun tinggal beberapa pek. Huhu...

Dalam pertengahan 2016 barulah biskut tu viral (especially kat Sabah) & start 'merebak' dalam Malaysia. Tapi time tu aku dah tak mencari la, deria rasa aku pun pandai boring jugak kalau dah selalu telan. Patut 2015 tu aku beli berkotak-kotak jual dalam Malaysia, boleh jadi jutawan! lol

Motif cerita, saja nak bagitau yang aku makan dulu biskut tu baru korang berebut bwahaha... *pang!!!* adoi, siapa lempang dari belakang ni?


Dinner kat Solo. Niagara Sushi memang terbaik!

*********************

Okay nanti sambung cerita lagi, ciao!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu