Klik Untuk Tawaran Hebat!

...................................................................................................

Tuesday, July 26, 2016

Raya 2016

Warning: Artikel ini ditulis sepenuhnya dalam slang melayu Sabah. Jadi baca atas risiko anda sendiri. Itupun kalau nak bacalah. LOL. Ini entri saja membuang masa, suka-suka & bajet kononnya bereksperimen entah apa-apa~ Yo!

*****************************

Selama zaman bekerja ni, aku kalau time Hari Raya Aidlfitri memang excited la. Bukan sebab excited mau beraya, pigi rumah kawan-kawan, ndak. Excited mesti la sebab dapat pulang kampung. Bayangkan la bah, kalau suda bekerja di semenanjung ni, setahun 2-3 kali jak balik. Sandi baitu...

Yang tinggal di perantauan, paham ba tu kan perasaannya macam mana. Sama laitu apa yang kita rasa. Time Hari Raya la masanya mau tinggal di kampung puas-puas, berkumpul sama-sama keluarga. Eh semua orang pun rasa begitu juga baitu kan?

Jadi itu la, kalau balik raya ni, bukan tujuan utama mau beraya makan itu ini (ah yakah?). Yang utamanya, yang penting keluarga mau dijumpa & kasi luang banyak masa sama durang. "Spend quality time with family", orang tua-tua kata.

Ingat lagi aku dulu masa zaman skola, time Hari Raya memang kau pikir mau beraya sama kawan-kawan jak, satu hari tu macam ndak puas bejalan sama kawan-kawan. Kalau mama bapa ku mengajak pigi rumah keluarga tu, nah berpikir aku sepuluh kali mau ikut ka ndak. Kalau malas mau ikut tu, memang sanggup lagi mengampai di rumah. Tapi itu DULU...

SEKARANG, rajin la ikut beraya pigi rumah keluarga & saudara. Mau luang masa banyak sama keluarga kan kunun. Hehe... Suasananya lain suda ba kan. Dewasa suda, lain la juga pembawaanya tu...

TAPI lain pula ceritaku tahun 2016 ni, time raya banyak mengampai di rumah jak aku. Huhu... KENAPAKAH?? Kesian bah tiba-tiba jak aku kena demam selesema (err ndak kesian pun). Hari terakhir puasa tu rasa sakit suda tekak, terus ku bilang sama mamaku, "Nah, demam la ni aku bisuk, mula suda sakit-sakit tekak". Betul bah, tekaan mengena!

Pagi raya ok lagi la, sekali petang, malam ambik mu, bangun pun ndak larat. Lepas tu, raya ke-2 tu awal-awal pagi suda pigi hospital jumpa doktor. Uish, lama bah aku demam, sampai hari ke-5 ndak baik. Tapi Alhamdulillah, ada la juga tepigi beraya rumah kawan & keluarga cuma ndak banyak la. Maklumlah, ndak sihat kan, mana larat.

Tapi ndak apa la, bersyukur juga aku banyak-banyak sebab demam waktu raya. Kalau kena sebelum raya, memang ceritanya ndak kan penuh la puasa ku sebulan. Alhamdulillah.

Terasa macam deja vu sebenarnya hari tu. Sebab kan, aku dulu masa kecil, selalu raya pertama jak mesti aku demam. Baru dulu, kalau aku demam bukan alang-alang owh sakitnya. Menggigil habis badan.

Ingat lagi aku dulu pernah demam, siangnya boleh lagi pigi beraya, malamnya terus naik bah panas badan. Ndak dapat ku tidur. Menggigil sampai mata hitam ku naik atas sudah. Sengsara eh. Aku yang kena kan, jadi ndak la ku nampak mukaku macam mana time tu. Mungkin macam dalam filem hantu orang yang dirasuk.

Mama ku ketakutan suda masa tu, takut dia aku kena sawan. Mama ku cakap aku tu keteguran. Keteguran tu maksudnya dikacau oleh makhluk halus sebab kita terkacau 'durang'. Begitu la maksudnya lebih kurang. Haha... Orang-orang lama ni biasa la, durang percaya begitu. Wallahualam.

Cuma demam waktu raya tahun ni ndak la sebegitu sandi. Demam biasa ja, makan ubat jak terus ku lena sampai bisuknya. Ehem ehem dewasa suda kan, jadi kuat la kunun antibodi. Haha...

Bah itu ja la cerita ku kali ni. Memang ndak ada isi cerita, saja jak kasi buang masa kamu membaca. Itu pun bagus kalau dibaca kan...  :p

Last sekali, mau ucap juga la Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin kepada semua!
Kusung-kusung ya! :)

Walaupun demam, senyum itu harus. Chewah! :p


Bah, rujuk di sini Goooogle translate-nya:
1) ndak = tidak
2) sandi = teruk
3) pigi = pergi
4) jak = saja
5) bisuk = esok
6) mengampai = memanjang tidur / baring



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu