Klik Untuk Tawaran Hebat!

...................................................................................................

Saturday, March 17, 2012

Bual-Bual Dengan Nepali



Hari ni aku kerja half-day, boring sikit sebab tak banyak benda nak buat. Disebabkan rasa santai, aku pun try berbual-bual dengan sorang worker lelaki Nepal yang berkongsi office dengan aku. Nama dia aku lupa, adoi,
padahal sudah lama stay dalam office yang sama. Teruk gak aku ni. Hehe~

Aku memulakan bicara,

Aku :   You sudah berapa lama kerja sini?
Dia  :   Saya masuk 2009.
Aku :   Owh, sudah 2 tahun lebih. You mau lanjut berapa tahun lagi?
Dia  :   Tada taulah.
Aku :   Ada balik Nepalkah?
Dia  :   Tada balik lagi.
Aku :   You punya umur berapa?
Dia  :   23, eh 22. (then dia tunjuk badge card - lahir tahun 1990)
Aku :   Owh, 22 tahun. Saya 24 tahun, lagi tua. Suda kawin ka?
Dia  :   Belum.

Ok, ni kira permulaan perbualanlah. Ada faham apa kitorang bualkan? Haha~ Begitulah Bahasa Malaysia yang harus diubahsuai untuk mebolehkan komunikasi antara Malaysia dan Nepal. Aku ingat dia lagi tua daripada aku, rupanya muda 2 tahun. Actually, ramai yang muda-muda lagi worker Nepal kat tempat kerja aku ni. Muda-muda pun, ada yang sudah kawin.

Entah macam mana, aku tiba-tiba nak tau pasal negara diorang, so....

Aku :   You punya negara ada berapa ramai orang?
Dia  :   Tada tau mau cakap. Tiga... tiga...
Aku :   Million kah?
Dia  :   32 billion.
Aku :   (dalam hati berbicara) Aik, penduduk dunia pun hanya 7 billion,
           salah cakap ni dia ni.
Aku :   You cuba tulis.

Dia tulis angka ni - 3230 000 000

Aku :   You salah ni, aku padam satu '0'. Beginikah (323 000 000)? 323 million ka?
Dia  :   Ya, ya, 323 million.
Aku :   Owh, ramai ya. Ini Malaysia 30 million saja. You punya country 323 million,
           lagi banyak.
Dia  :   Ini Malaysia ada berapa district? Nepal ada 75 districts.
Aku :   You maksud negerikah? Kalau negeri sini ada 13. (Aku pun confuse kejap,
           mungkin sana negeri panggil district, tapi macam banyak pula 75.
           Aku bingung sendiri)
Dia  :   Itu satu district ada 14 village.
Aku :   Owh, itu macam.
Dia  :   Itu sana orang takda kerja. Itu dalam Bumi, tanam, lepas itu makan. Itu semua
           orang ada tanah, buat rumah sendiri, cantik-cantik, tinggal sana, tanam sana.
Aku :   Owh, tanam dalam tanah, lepas itu hasil makan sendiri. (Aku cuba buat ayat
           sendiri, means diorang ni hanya bercucuk tanam pun sudah mampu tampung
           hidup diorang).
Dia  :   Itu semua tanam, semua ambillah, tada bagi-bagi orang. Kalau ada lebih, itu
           juallah, dapat duit (Maksudnya jual hasil tanaman berlebihan).
Aku :   Owh~
Dia  :   Itu sana banyak hill, orang tada naik basikal.
Aku :   Jadi, jalan kaki?
Dia  :   Iya, jalan kaki. Ada naik motor, ada kereta tapi tada banyaklah. Itu sana
           banyak hill, itu mountain. Jungle pun banyaklah.
Aku :   Itu jungle, ada banyak lion-kah?
Dia  :   Itu lion ada, itu binatang lain pun banyaklah.
Aku :   Tempat saya pun, itu Sabah, banyak bukit juga. Itu Sabah jauh, mau naik itu
           aeroplane sampai pegi sana. Kita kira samalah. Haha~
Dia  :   Owh, you punya tempat jauh ar. Sana Nepal, itu District-75, orang panggil town
           (actually tak ingat, aku rasa dia cakap District-75). Sana manyak orang-orang
           kaya, tada keja. Itu duduk saja, duit masuk. Itu banyak duit tapi duduk saja.
Aku :   Owh, itu boss la? Owh~
Dia  :   You tau border?
Aku :   Apa?
Dia  :   Itu border, itu kasi pisah Nepal dengan India (sambil melukis). Saya tinggal sini
           dekat border Nepal. Sini kawasan border India-Nepal, ada satu bahasa. Tada
           sama dengan bahasa Nepal dengan India.
Aku :   You duduk ini hujung Nepal ar? Jadi, you paham itu bahasa Tamil Malaysia ka?
Dia  :   Tada paham. Haha~
Aku :   Itu worker Nepal yang lain tada tahu itu bahasalah?
Dia  :   Tada tau, itu duduk border saja ada tau itu bahasa.
Aku :   Begitukah? Ok-lah, saya mau pigi Lab dulu, ada keja sikit.


Habis perbualan kitorang. Hari ni aku dapat pengetahuan baru tentang kehidupan orang Nepal di negara diorang. Best jugalah, kira satu benda baru untuk tambah pengetahuan. Hehe~ Sebelum ni busy sikit, nak berbual-bual pun susah.

By the way, aku dengan dia, dua-dua salah bagi information. Mungkin dia susah mau explain Nepal population number tu dalam Bahasa Malaysia. Maybe dia nak cakap 32.3 million, sebab aku tengok dalam Wikipedia, population diorang 27 million. Malaysia pula sehingga 2010, ada 27 million lebih populasi. Jadi sebenarnya populasi Malaysia dengan Nepal lebih kurang je la. Sia-sia aku terkejut tadi. Haha~

NASA Landsat-7 Image of Nepal. Kebanyakan sempadan Nepal berkongsi dengan India.
By the way, jangan pula korang tak tau yang Gunung Everest tu terletak dalam Nepal ya.




*Updated on 21/03/2012 - Nama worker tu adalah Shyam Babu :)





Comments
4 Comments

4 comments:

  1. haha sot kan ko. sia-sia terkejut... haha sia-sia aku ketawa

    ReplyDelete
  2. haha~ serius aku terkejut masa dia cakap 323 million...banyak gila...haha~ nasib baik search balik dalm internet~

    ReplyDelete
  3. AAHAHHAHHHA...gud info...hahahahhah

    ReplyDelete
  4. haha~ susa nk dpatkn info ni...tpaksa tunggang tebalikkn bahasa~ :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu