Klik Untuk Tawaran Hebat!

...................................................................................................

Monday, October 22, 2012

BBQ In Da' House!


Assalamualaikum & salam sejahtera

Aku duduk rumah bujang, provided by company. Kekadang hujung minggu tak ada benda mau buat, kalau rajin, masuk kerja ambil OT (kalau rajin ok, biasanya memang tak rajin, sayang owh nak musnahkan hujung minggu). Nak kata study, zaman belajar dah habis. Ceh, macamlah time zaman belajar jer kena study & macamlah time zaman belajar dulu, aku akan study kalau ada masa lapang  :p

Muncullah idea daripada segelintir penghuni yang selalu memikirkan pasal makan, "Jom buat BBQ!". Orang-orang yang arif dalam hal-hal M.A.K.A.N pun mengiyakan, "Ok ok, best gak tu!". Rasanya aku tergolong dalam kumpulan yang arif tu. Haha~

Kitorang buat BBQ dalam rumah je, saja mau buat asap bagi jiran-jiran sebelah (huh, jahat sungguh, makanan tak bagi pulak). Sebenarnya ni planning awal, 1st buat kat rumah dulu, next time buat dekat luar pula. Memang misi utama ni nak buat BBQ round 1 Malaysia, 'Jalan-jalan Buat BBQ'. LOL.

Kawasan depan rumah. Motor & kereta dialihkan untuk memberi laluan kepada pembakaran ayam terbuka. 

Dengan bantuan 4 orang pekerja + 1 tenaga mesin (kipas), terhasillah ayam-ayam yang tak sure-lah dah masak ker belum. Aku jadi cameraman + mandur dalam situasi ini, "Angkat-angkat, ayam dah hangus!". Bukan nak tolong, kan?

Dah siap! Macam-macam ada! Ayam, ikan, udang, sotong dan lain-lagi yang korang boleh lihat dengan mata kasar. Rasa pun macam-macam, manis, masin, masam, pahit, pedas, hangit & hangus, yeah!

Tadi gambar makanan, gambar ni pula menunjukkan si tukang-tukang makan.
Ok, it's time untuk tengok final bola, ATM VS Kelantan.

Nampak cool jer! Bajet candid...  :p

Nampak tak betapa excited + cemasnya diorang tengok bola. Kakaka~

Saja letak gambar ni, nak tunjukkan signboard tu, nampak tak?
"Tolong Jaga Kebersihan Tempat Ini".
Dalam rumah pun kitorang letak tau. Siapa jadi penghuni & tetamu, itulah syaratnya.
Nak cakap kepada tetamu, "Buatlah macam rumah sendiri" memang tak boleh, nanti lain jadinya.
Huh, pessimistic betul terhadap tetamu. Haha~

Tengok bola, tengok gak, tapi makanan kena abiskan!

Happy budak Kelate dengan kemenangan Kelantan, jelas terserlah di wajah diorang.
Anyway, tahniah Kelantan!


p/s: Korang ada cadangan tempat untuk buat BBQ?? :p




Sunday, October 7, 2012

Aidilfitri 2012: Menjejak Suan Lamba, Sabah


Assalamualaikum & salam sejahtera

Guys, izinkan aku undurkan masa untuk story pasal Raya Aidilfitri yang lepas. Time Raya Ke-4 hari tu, kitorang se-family balik kampung kat Suan Lamba, Kinabatangan, Sabah. Kubur kedua-dua arwah atuk aku (sebelah mak & ayah) kat situ, jadi setiap Aidilfitri, kitorang akan pergi ziarah. Lebih spesifik lagi, nama tempat tu adalah Kg. Buang Sayang (Tapi aku masih tak tahu secara sahih kenapa nama kampung tu begitu).

Rumah arwah atuk aku (sebelah mak) dulu kat situ tapi sekarang dah roboh since tiada orang yang duduk. Kitorang sekeluarga pula duduk kat Suan Lamba ni hanya sampai umur aku 5 tahun, then kitorang berpindah ke kampung yang sekarang, iaitu kat Sandakan.

Balik ke Suan Lamba ni memang best time raya, kena lagi satu family dapat kumpul semua, sempatlah mengimbau kenangan-kenangan masa kecik, cuma keadaan di situ dah berubah habis. Yela, mana ada benda yang kekal, kan? Time has changed everything. Anyway, Buang Sayang memang cantik, yeah! :)

Time aku snap gambar ni, aku tengah berdiri kat jeti Buang Sayang. Seberang tu dikenali sebagai Manggis, kat situlah kubur arwah kedua-dua atuk aku. Dulu ada banyak rumah kat situ termasuklah rumah arwah atuk, sekarang tinggal satu rumah je bertahan.

Kawasan sekeliling adalah hutan bakau. Dulu time kecik, kitorang adik-beradik selalu join nenek & ayahku masuk hutan bakau cari siput. Memang excited kalau pergi cari siput, best! Next time aku story pula pasal 'misi menjejaki siput' ye.

Ni kawasan seberang iaitu Manggis dari jarak dekat. Snap gambar dari atas bot.

Ok, dah sampai seberang. Lepas ziarah kubur, kitorang round-round pula kawasan yang dulu meninggalkan banyak kenangan. Ceh, sentimental pulak.

Hah, inilah rumah arwah atuk aku. Dah roboh habis tau.

Ni pula kawasan belakang rumah tu. Erm, belakang rumah yang dah roboh pun nak posing, ish3. Dulu time rumah ni ada, tak sempat nak ambik gambar kat sini, so this was the right time. Haha~

Tiang-tiang kayu tu dulunya adalah jambatan yang menghubungkan satu rumah ke rumah yang lain. Kadang ianya dijadikan tempat untuk mengasah bakat bidang terjun & kadang dijadikan tempat ala-ala balapan. LOL

Ni pula masjid yang dah terbiar. Sayang gak, kan?

Penat budak-budak ni posing atas kayu balak, aku ambik la gambar diorang. Nanti ada yang merajuk masuk bakau taknak balik. 

Balik! Balik! Nak bye-bye boleh, goyang-goyang bot tak boleh.

Ni 2nd trip balik, since satu bot tak muat semua orang sekali.

Antara rumah kat Buang Sayang. Btw, bendera tu yang mahal sebenarnya. Hehe~



Jom undur masa ke 17 tahun lepas pula, tahun 1995. Ni gambar raya kat rumah arwah atuk aku tu. Time tu kitorang sambut raya kat situ.

Me, my uncle, bro, sis & cousins. Masa ni umur aku 7 tahun.

Ni ruang tamu rumah tu dulu. Tetiba rindu pula kenangan masa kecik, masa zaman-zaman innocent. :D

Ambik gambar di hujung jambatan depan rumah. Time ni aku berbangga dapat bergambar di hujung jambatan. Antara pencapaian terbaik masa umur 7 tahun. Haha~





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu