Klik Untuk Tawaran Hebat!

...................................................................................................

Saturday, August 31, 2013

Kick-Ass 2 [2013]

Dah pernah tengok Kick-Ass [2010]? Cerita yang bukan sekadar aksi komedi, tapi brutal ganazz! Kaki & tangan putus, tu biasa dalam filem ni (tapi kat panggung, censored sikit la keganasan tu). But, cerita dia memang best. Feveret filem jugak la. How about the sequel, Kick-Ass 2?


Selepas filem pertama, Dave Lizewski AKA Kick-Ass (Aaron Taylor-Johnson) dah tak terlibat lagi dalam menentang jenayah, tapi kewujudan dia sebagai Kick-Ass berjaya memberi inspirasi kepada ramai orang untuk menjadi superhero. Then, dia meminta Mindy Macready AKA Hit Girl (Chloe Grace Moretz) untuk melatih dia menjadi superhero yang betul-betul berkebolehan.


Tapi selepas Mindy kantoi menentang jenayah oleh Marcus, iaitu penjaganya, dia 'dibasuh' sikit oleh Marcus & akhirnya bersetuju untuk menjalani kehidupan biasa seperti gadis lain. Mindy ni umur baru 15 tahun. Selepas ketiadaan Hit Girl, Kick-Ass yang tak nak 'bekerja' sorang-sorang, join 1 hero team "Justice Forever", yang diketuai oleh Colonel Stars & Stripes (Jim Carrey).


Pada masa yang sama, Chris D'Amico (Christopher Mintz-Plasse) sangat berdendam dengan Kick-Ass selepas kematian ayahnya (rujuk 1st filem). Dia mengubah diri dia menjadi seorang super-villain (kononnya la), yang dia gelarkan sendiri sebagai The Motherf**ker (censored sikit k...haha). Dengan kekayaan dia, dia mengumpulkan orang-orang tertentu termasuk penjenayah untuk membentuk sebuah kumpulan villain, yang seterusnya menyerang satu-persatu ahli team Justice Forever.


So, apa yang berlaku terhadap team Justice Forever? Apakah tindakan Kick-Ass dalam menentang Chris D'Amico yang sebelum ni adalah teman dia sendiri? Bagaimana pula kehidupan normal Mindy? Adakah Mindy akan terus melupakan diri dia sebagai Hit Girl? Fufufu...try find out sendiri k...


Dari sinopsis yang penat aku karang tu, ada 3 fokus karekter dengan each side story, yang digabungkan menjadi 1 cerita superhero yang 'tak superhero' sangat pun. Hehe... Kick-Ass ni bukan cerita superhero dengan superpower, tapi hanyalah betapa tingginya keinginan orang biasa untuk menentang jenayah kota. Cuma, identiti diorang je tak diketahui dengan dressing yang 'mengarut'. Cerita ketiga-tiga watak tersebut punya tema tersendiri yang akhirnya menentukan tindakan diorang kat klimaks.


Humor 'kasar' masih sarat dalam filem sekuel ni. Sangat la sarcastic lawak diorang, tapi serius kelakar! Dialog pun macam haram! Lawak spontan! Gelak je memanjang... haha... Berjaya menggelitik usus, hati & perut (melampau betul metafora!).


Violence & brutalism pun masih menjadi elemen filem ni. Tu sebab aku cakap ganas! Action memang serius brutal. So kalau korang boleh digest 'kekasaran' camtu, no problemaaa... Aku ok je...hehe~


Aksi mantap, especially Hit Girl la, paling style! Enjoy tengok fighting scenes filem ni tau, siap diselitkan humor lagi time syok-syok berlawan. But, memang menjadi! Aksi yang punya keunikan tersendiri...


Cuma filem ni 'sesak' dengan ramai superhero sampingan. Bila ramai, kena ada sikit pengenalan jugak kepada watak-watak tersebut. Untuk superhero sampingan yang nak ditonjolkan ke hadapan, pengenalan watak perlu dilebihkan sikit kepada penonton, so that kepentingan watak tu akan lebih dirasai. Kalau tak, nanti kita akan feel, "Perlukah dia wujud dalam filem ni?".


Walaupun Kick-Ass 2 brutal sikit, tapi aku suka keunikan filem ni. Ia tak bulat-bulat menerapkan tema superhero yang dah melekat dalam mindset kita. Pun, tak berat sangat untuk kita follow the whole story. Rating aku bagi 8/10 bintang.
Kick-awesssome!





Sunday, August 25, 2013

Kembara Beijing 2011 - Part 1


Alhamdulillah, berpeluang menjejak kaki di Beijing pada tahun 2011 lepas. Rezeki pemberian Allah SWT, untuk melihat lagi keindahan ciptaan-Nya.

'Penjelajahan' ni sebenarnya dianjurkan oleh pihak Universiti Malaysia Sabah (UMS) untuk ahli Majlis Perwakilan Pelajar UMS, tapi turut dikendalikan oleh ahli-ahli perwakilan sendiri. Okay, aku dah perasan ayat aku macam skema sikit. Bajet ayat pemimpin sangat! Huahaha... Tak pemimpin sangat pun aku ni  :p

Dah 2 tahun berlalu, baru aku nak buka story, apa punya lambat la aku ni. Mungkin Beijing dah banyak berubah, aku baru nak tunjuk gambar-gambar 'klasik' ni. Aku mengarut lebih-lebih pun, aku still story jugak kan...kuikuikui...

Jelajah kitorang ni lebih kurang 8 hari, 25 Mac hingga 1 April 2011. Enjoy tu memang enjoy, tapi kitorang still kena buat laporan terhadap segala pembelajaran semasa trip ni, so no free lunch ok.

Apa yang seantero dunia sedia maklum, Beijing adalah kota yang pesat membangun. Serius besar giler bandar Beijing, dan kitorang dimaklumkan yang Beijing ni membangun secara berlapis-lapis, daripada satu pusat, ia membesar dan terus membesar. Lebih kurang macam tu la, aku pun tak ingat sangat. Try la Google kalau rajin. Hehe...

Apa yang pasti, Beijing memang cantik, tempat & bangunan kat situ lawa dan unik.

MPP UMS Sesi 2009/2010
Ramai yang single lagi ni, kalau berkenan, PM me. Haha...just joke!
Kawan-kawan, jangan marah ye.

Di hari-hari awal, masih fresh lagi. Masih bersemangat!

Mentang-mentang lompatan aku menjadi, nak juga aku letak gambar tu besar-besar  :p

Bangunan besar & punya keunikan tersendiri.

Kanan sebelah atas tu adalah masjid, cantik kan?
By the way, Beijing juga adalah bandar yang sibuk.

Masa trip ni, Beijing di hujung-hujung musim sejuk. Bagi orang Beijing, cuaca masa tu tak sejuk pun, tapi bagi kita orang Malaysia, terasa macam dikurung dalam peti ais! Sejuk nak mampus, terutama waktu malam. Masa kitorang ambik gambar dengan brader-brader pekerja hotel ni (pakaian diorang stylo kan...haha...), kesejukan malam tu memang rasa teramat.

Nice pose! Walaupun aku duduk mencangkung kat depan! Hahaha...

Beijing banyak meninggalkan memori berharga kepada kitorang. Alhamdulillah~





Friday, August 16, 2013

The Conjuring [2013]


Sebelum menjelang Raya hari tu, aku tertunggu-tunggu bila la The Conjuring nak keluar panggung yang berdekatan, tapi ibarat menunggu pokok pisang berbuah dua kali (over sangat perumpamaan). Hanya beberapa panggung yang dah buat tayangan awal, tapi jauh! Jadi...alkisahnya~

Aku ni kaki download movie (boleh laa), tapi aku pilih filem berdasarkan rating & file type. Aku cuma download BRRip 720p & WEB-DL 720p. Spesies DVDRip, CAM, R6 & seangkatannya memang aku tak layan. Hurm, dah la buat 'kerja haram', nak demand lagi. Haha... Tapi disebabkan aku dah penat menunggu The Conjuring yang lambat keluar panggung, tetiba pula time tu ada VODRip file (entah apa type ni tapi visual macam DVDRip & nasib baik gambar pun cantik), so aku terpaksa melanggar prinsip men-download aku (ceh prinsip tuuu...) demi The Conjuring! Ciss man!

Note: Apa benda la yang aku mengarut ni kan? Sila SKIP perenggan pertama & kedua...Huahaha...anda dah terlambat! :p



The Conjuring [2013] diadaptasi daripada kisah benar. Pada 1971, Carolyn & Rogger Perron bersama 5 orang anak perempuan diorang telah berpindah ke sebuah farmhouse yang sedikit usang, kat Harrisville, Rhode Island. Sejak hari pertama diorang bermalam, beberapa kejadian paranormal berlaku, sehinggalah satu malam kejadian tersebut memuncak.


Carolyn menemui & meminta pertolongan daripada penyiasat paranormal, Ed & Lorraine Warren. The Warrens bersetuju untuk membantu & melakukan penyiasatan terhadap rumah tersebut. Satu demi satu perkara berjaya diketahui & didedahkan, sehingga satu tahap gangguan tersebut makin melarat ke keluarga The Perrons & The Warrens. Kisah selanjutnya boleh diketahui dengan mengunjungi rumah puaka tersebut sendiri! Ahakz~


Cerita filem ni best sebab tak fokus semata-mata kepada scenes seram. Kekadang filem horror, seram je lebih tapi jalan cerita hampeh. The Conjuring punyai storyline yang bagus, plot tersusun yang membolehkan kita follow the story dengan mudah. Di samping stick to the main story, beberapa side stories turut diselitkan dengan baik untuk menyokong lagi perjalanan keseluruhan cerita.

Bagi aku, posisi The Conjuring based on 'storyline'
dibandingkan dengan beberapa recent horror movies:
(low ---> high)


Horror scenes filem ni tak berlebih-lebihan, tapi dah cukup kuat untuk menggeletarkan lutut korang time menonton. Apa yang aku maksudkan adalah keseraman yang natural. Tak ada diorang nak buat hantu muncul 100 kali atau hantu 'mengejar' orang sehingga ke lubang cacing, demi untuk menjadikan cerita ni lagi angker. Simple je cara diorang olah keseraman tu, pun tak mengarut sangat. Cool~

Bagi aku, posisi The Conjuring based on 'eeriness' (kengerian):
(low ---> high)


Nilai kekeluargaan, especially kasih sayang ibu kepada anak adalah antara elemen yang diperkuatkan dalam filem ni. Keakraban sebuah keluarga yang bahagia berjaya ditonjolkan kepada penonton.

Then, ada jugak sedikit humor 'tersesat' (sikit je la) dalam cerita ni yang bikin geli hati. Jadi takde la korang tegang sangat sepanjang menonton. Senyum-senyum sikit k...  :p


Bagi aku The Conjuring adalah antara horror film yang penyampaian ceritanya agak bagus, tidak tipikal dan tidak sempit kepada satu point. Senang cakap, ada kewujudan 'cerita' dalam filem. Secara total-nya, aku bagi The Conjuring 8/10 bintang. Smart!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu