Klik Untuk Tawaran Hebat!

Thursday, May 30, 2013

Fast & Furious 6 [2013]


Fast & Furious 6 meneruskan kecemerlangan siri The Fast & The Furious. Tak rugi tengok, memang berbaloi! Bagi yang memang dah follow siri filem ni, better korang jangan lepaskan yang ke-6 ni, kena tonton gak!



SINOPSIS

Agen Diplomatic Security Service (DSS), Luke Hoobs (Dwayne Johnson) menjalankan penyiasatan terhadap serangan ke atas konvoi ketenteraan Rusia yang didalangi oleh bekas tentera UK Special Forces, Owen Shaw (Luke Evans) & his crew. Namun, agen Hoobs memerlukan pertolongan Dominic Toretto (Vin Diesel) dan geng dia untuk membanteras Shaw. Hoobs meyakinkan Dom dengan cara menunjukkan gambar Letty Ortiz (Michelle Rodriguez), ex-girlfriend Dom yang selama ni diingatkan dah mati, tapi sebenarnya masih hidup & ada bersama dengan Shaw.


Dominic mengumpulkan geng dia, termasuklah teman rapat yang juga adik ipar dia, Brian O'Conner (Paul Walker). Dom & the gang bersetuju untuk menerima misi tersebut dengan syarat diorang harus diberikan pengampunan penuh terhadap jenayah yang diorang lakukan sebelum ni. Agen Hoobs bersetuju dengan syarat tersebut, dan di situlah bermulanya aksi pertempuran di antara Dom & the gang dengan Shaw & his crew.



STORYLINE - Cerita ni berkesinambungan from the 4th & 5th movies. Watak lama, Letty dihidupkan kembali & memainkan peranan besar dalam Fast 6 ni. Kelainan besar dalam filem ni adalah musuh yang Dom & the gang hadapi. Kalau sebelum ni musuh diorang lebih kepada jenayah & sindiket dadah, kali ni musuh diorang advance sikit, terlibat dalam serangan terhadap ketenteraan. Itu yang membuatkan filem ke-6 ni berbeza dengan previous filem. Bila ada kelainan, sudah tentu kita pun takkan merasa suatu 'kebiasaan' semasa menonton.



ACTION - Jangan cakap pasal aksi, a word can describe it, "Superb!!!". Kalau sebelum ni diorang buat aksi Car VS Fuel Tanker, Car VS Train, dan sebagainya, kali ni diorang buat kelainan dengan aksi Car VS Tank & Large Aircraft. Aku tak expect yang aksi filem ni sampai ke tahap tu... Memang serius kreatif & mantap!


Aksi man VS man pun best! Setiap geng hero & musuh tu ada ada rival masing-masing. Oh by the way, setiap aksi jangan ditiru di tempat anda ok. Aksi korang memang takkan masuk panggung, tapi jangan sampai la pulak 'aksi' tu masuk Buletin Utama sebagai ganti. Huhu... :p



HUMOR - Humor diselitkan dalam beberapa watak, especially si Roman (Tyrese Gibson), yang memanjang buat something yang 'bodoh'. Dia slumber jer... Dwayne 'The Rock' pula buat lawak dalam keseriusan. Dialog diorang memang kelakar. Haha~



SATISFACTION - Dah namanya pun cerita rekaan, of course la benda-benda yang "Tak mungkin ia berlaku di dunia sebenar" ada dalam filem. Cuma bila banyak perkara yang 'mudah dipersoalkan' atau 'very lucky' diwujudkan hanya demi untuk melicinkan jalan cerita, kita akan terdetik, "Eh, begitu je benda tu jadi?". Tu juga menyebabkan kita kurang 'melekat' to the whole story. Tapi bagi aku itu bukan masalah besar pun dalam melengkapkan suatu cerita. Plot tak tejejas & still best!



RATING - Aksi semestinya elemen penguat utama The Fast & The Furious series, termasuklah latest movie ni. Excited sepanjang tengok filem ni! Fans confirm akan terus melekat dengan film series ni & tertunggu-tunggu next movie. Kelajuan maksima diorang mampu mencecah 8/10 bintang. Superb!






Sunday, May 19, 2013

Sem 6 - Picnic @ Sungai Kibunut [11.05.2011]


Ni adalah special picnic sebab ia adalah last reunion of our batch before tamat study & split. Adat pertemuan, pasti ada perpisahan, so kenalah abadikan ia dengan kenangan indah (ayat macam jiwang pulak). Nak sangat kenangan indah, kenalah cari tempat yang indah gak.

Banyak kawasan Sabah ni yang orang tak tahu sangat, aku pun tak tahu kewujudan Sungai Kibunut sehinggalah masa tu. Tengok sungai tu for the first time, timbul rasa kagum, Subhanallah. View yang cantik, air yang sedap untuk mandi, seriously cooool~ 


Cantik tak? Ya, ciptaan Allah memang cantik, selagi manusia tak rosakkannya. So elakkan buat pembedahan plastik, eh? Tetiba tersasul  :p

Kitorang booked tempat ni for fully 1 day, penjajahan sementara. Orang lain masuk dihalau serta-merta, "Nyah kau dari sini!" Ibarat menghalau penceroboh Sulu keluar.

Actually tiada orang lain pun, cuma orang-orang kampung situ yang datang & showed bakat terjunan diorang setinggi 4-6 meter, I guess. Tapi gila seram tengok, tinggi kot, dengan tebing-tebing batu dekat tepi, huhu... nasib baik diorang dah biasa. Kitorang tak berani try. Nahas nanti.

Hurm, ni mesti bajet yang kononnya ni adalah posing ter-hensem dalam sejarah Sungai Kibunut  :p

Relax sungguh. Datang awal pagi, breakfast dulu, sandwich time. Tengahari pula BBQ. After mandi-manda, rehat-rehat jap sebelum continued to the next swimming round.

Ok, mandi-manda time. Air sungai ni sangat sejuk & cantik.

Splash! Splash! Splash!
Suka diorang ni ambil gambar lompat-lompat dalam air.
Macam paus belajar berenang pun ada, bwahaha....

Ni saja tempat tertinggi kitorang boleh lompat, ketinggian 2 meter rasanya.
Bak pepatah orang Cannibal Amazon, "Ibarat tarzan jumpa air".


Ada orang memancing time tu. Mesti pak cik ni bengang dengan kitorang yang lompat sana, lompat sini. Ikan pun blah.  Sorry pak cik, kitorang pun manusia gak, ada hati & perasaan yang excited tak boleh nak kawal. Hehe~ Nasib baik dia tak swing mata kail tu kat kitorang, pancing sorang-sorang sebagai ganti  :p
Ala, actually pak cik ni baik & ok je time tu.

Ada certain sides yang batu-batu sungai bersaiz besar. So, kawasan kat situ deras mau mampus (hiperbola sangat ayat). Ni kerja gila la ni nak melawan arus, pastu tersangkut di situ. Yang lain datang tolong selamatkan, lepas tu semua tergelak-gelak. Normal la tu, korang tengok kawan korang jatuh, gelak dulu baru tolong kan, lepas tolong sambung gelak balik. Haha~ BTW, after that, kitorang pun conquered kawasan ni, best gak main hanyut-hanyut oleh arus deras.

Ada certain sides pula yang sangat dalam. Boleh nampak banyak ikan kat kawasan tu.

Bila dah sangat kesejukan, naik atas jap. Nasib baik masih kenal rasa sejuk & penat, kan? Haha...

Memang best! Enjoy to the fullest!

Posing maut dulu sebelum chow balik.

Since ni adalah last aktiviti before semua split & mencari hala tuju dunia masing-masing, ada sesi bertukar hadiah & bermaaf-maafan. Senang cakap, touchy session.  Huhu...


Jangan risau semua, ada masa, boleh jumpa lagi & lepak-lepak sekali.
All the best untuk kitorang semua!
Semoga semua sentiasa berjaya. Amin~




Thursday, May 16, 2013

Have U Play These Games ?



The Walking Dead
[2012]


'Best story of the year', rasanya boleh bagi kat game ni. Kita as player yang menentukan storyline. Game ni simple tapi memang kaw-kaw saspen. Rasa macam jadi pengarah filem pun ada bila main game ni. Ahaks~

Style game ni adalah point-and-click adventure. Ada 5 parts yang kena dihabiskan, just click this & that, dah setel. Cuma berhati-hati dengan pilihan anda sebab impak kepada story bergantung kepada pilihan tersebut. Bunyi macam serius je, macamlah nak menentukan jalan hidup mati dunia  :p

Story : 5 / 5
Gameplay : 4.5 / 5
Visual : 4 / 5
Satisfaction : 4 / 5
OVERALL : 4.5 / 5. Game untuk orang yang malas nak 'main' game.




Metal Gear Rising: Revengeance
[2013]


Action game yang fokus kepada cyborg ninja, Raiden dalam menentang private military company, Desperado Enterprise. Apa yang special dengan game ni adalah aksi potong-memotong, kau nak belah musuh dalam 100 pcs, dibolehkan dalam game ni. Many things boleh korang cut, termasuklah helikopter & peluru berpandu.

Aksi pun best, banyak skill yang stylo! Dengan satu pedang sebagai senjata & beberapa subweapons, banyak combo yang player boleh buat. Then, combo yang mantap akan dapat more points. Simple, kan?

Story : 3.5 / 5
Gameplay : 4 / 5
Visual : 4.5 / 5
Satisfaction : 4 / 5
OVERALL : 4 / 5. Kau nak asah bakat potong tembikai, boleh try game ni.




Dead Space 3
[2013]


Dead Space sentiasa 'hidup' dengan 'nilai-nilai' seram & saspennya yang tahap gaban! Kalau korang ni jenis yang mengeluarkan kata-kata makian yang sesungguhnya tidak sedap didengar bila korang terkejut, dinasihatkan untuk tidak mencuba game ni, bwahaha... Aku sepatutnya menasihati diri sendiri dulu. Walaupun seram, tapi disebabkan best, jiwa aku meronta-ronta untuk habiskan cepat.

Kita boleh craft pelbagai jenis senjata, bergantung dengan kesesuaian & minat korang. Upgrade & modify your suit & weapon untuk improve ketahanan, so tak adalah asyik-asyik mati :p. Musuh (aka Necromorphs) dalam game ni ada macam-macam gak, memang annoying habis. Gameplay tak banyak berubah dengan previous series, it is better kalau diorang buat perkembangan lain. Just said~

Story : 4 / 5
Gameplay : 4 / 5
Visual : 4.5 / 5
Satisfaction : 3.5 / 5
OVERALL : 4 / 5. Jangan tahan kencing waktu main game ni, nahas nanti!  :p




Tomb Raider
[2013]


First of all, terbaik! Aku tak expect yang game ni sangat tangkap layan. Dengan unexpected storyline, puzzles yang sometime simple tapi confusing, cabaran yang datang bertubi-tubi, adventure & survival action yang gempak, sudah cukup bagi high excitement. Senang cakap, it's about survival.

This is reboot game of Tomb Raider, so ia menampilkan origin Lara Croft yang mulanya tak berani & tak confident tetapi berubah kepada seorang survivor yang tak gentar menempuh pelbagai halangan. Ceh, ayat~ Disebabkan kehebatan game ni, sememangnya Lara Croft is the best survivor ever~

Story : 4.5 / 5
Gameplay : 4.5 / 5
Visual : 3.5 / 5
Satisfaction : 4 / 5
OVERALL : 4.5 / 5. Mari belajar tips untuk menjadi survivor paling berjaya.






Wednesday, May 15, 2013

Sem 6 - UMS Biotechnology Night [09.04.2011]


OK, as usual, setiap course mesti ada malam Dinner-nya. Macam tu la juga bebudak Biotech. Kitorang sebagai final year student waktu tu, menjadi planner & performer for the Dinner. Disebabkan tu adalah last dinner before tamat degree, so kitorang beria-ria untuk buat sehabis baik.

Alhamdulillah, memang selesai dengan jayanya. Kitorang berpuas hati sebab semua sporting, buat benda yang tak pernah terfikir nak buat. Bantai saja, yang penting hasil gempak! Ehem, lecturers pun puji dinner kitorang (kembang hidung kejap), budak final year buat macam-macam; menari walaupun bukan semua reti, menyanyi walaupun suara takde la sedap sangat & paling kelakar, lakon & tiru gaya lecturers. Ahakz~

Persembahan pembukaan, tarian tradisional. Hiraukan kalau pakaian tak kena sangat, kau ingat ni Malam  Anugerah Bintang Popular, nak tukar-tukar baju. Haha~

Perasmian Biotechnology Night 2011 & Launching of Biotechnology Club.
Kat tengah tu adalah ketua program Biotech UMS, Dr. Ivy.

Then, 3 jejaka yang terhangat ni (hangat la sangat) menyampaikan persembahan nyanyian akustik. Lagu 'All About You' by McFly. Siapa 'you' yang dimaksudkan, yang tu kita tak tau. Hehe~

K-pop dance by Bio-ladies. Hah, jangan ingat diorang ni study memanjang, layan K-pop gak.
Good try kawan-kawan!

Oh, sampai turn aku untuk menyumbangkan suara yang tak sedap ni. Nervous giler time ni sampai aku lupa lirik masa 1st verse. Aiyoo, penat je praktis. Nak tau lagu apa aku dengan cewek ni nyanyi? 'Kalau Berpacaran' ok... Lagu Suhaimi Mior Hassan & Ana Raffali tu. Aku pun tak expect yang aku sanggup 'berlakon menggatal' dalam persembahan ni. Sporting tak aku? Haha~

Another K-Pop dance, lagu Super Junior. Hah, budak lelaki pun kaki K-Pop gak. Memang rajin diorang praktis, hasilnya memang mantap. Janganlah expect tarian sehebat pro. Anggap orang yang baru belajar menari & then perform sehabis baik. That's why la aku cakap kitorang ni semua sporting. Eh jap, exclude aku dalam hal ni, tak mau join dancing.





Ni antara 'pelakon-pelakon' yang berjaya buat semua orang gelak. Hari-hari tengok gaya/style lecturers mengajar dalam kelas/kuliah. Apa perasaannya bila tengok member-member kita 'terjemahkan' style tu dalam persembahan lakonan? Haha~ sebijik diorang buat. Actually this one adalah persembahan 'Guess Who?'. Diorang tiru gaya lecturers, then lecturer & student kena teka siapa 'lecturer' tersebut. Well done!



Dah gelak-gelak tadi, kenalah ada part yang touching pula. Kitorang ramai-ramai nyanyikan lagu 'You Raise Me Up' by Josh Groban to all beloved lecturers. Sedih gak...huhu~


Tak boleh nak touching lama-lama, so kena set happy mood balik. Jadi ramai-ramai kitorang nyanyi & ber-sumazau (walaupun ada yang tak menjadi, termasuklah aku), dengan lagu 'Anak Kampung' by Jimmy Palikat. Kitorang ajak & tarik lecturers join sekali!


Warna-warni Biotech Nite.
Warna putih melambangkan 'Kesucian' & warna biru melambangkan 'Perpaduan'.
Sangatlah diorang mengaplikasikan warna-warna Jalur Gemilang. Ahaks, gurau jap  :p
Semua orang lawa-lawa malam tu.



With lecturers. Yeah, semua pun mantap!



Kengkawan biotek

UMS Biotechnology batch 2008/2011, with lecturers


Biotech family: Lecturers + our batch + juniors









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu