Klik Untuk Tawaran Hebat!

Saturday, January 7, 2017

Ekonomi China Sekarang


Waktu pergi ke Quanzhou, China hari tu, sempat berborak dengan supplier kitorang. Factory ni buat innerwear, top & bottom. Jangan tanya aku buat inspection barang apa ok. lol

Dah berborak tu, aku berminat nak tanya businessman China sendiri tentang keadaan ekonomi China sekarang ni. Aku bukanlah tahu sangat bab-bab ekonomi tapi adalah ambik tau sikit-sikit, kekadang tu rajin aku baca la magazine ekonomi atau investment & bajet la macam mengerti seluruh isi. Haha... 

China sangat berpengaruh dari segi ekonomi. Perubahan ekonomi China akan merubah keadaan ekonomi serantau termasuklah Malaysia, samada langsung atau tak. Jadi kita kenalah ambil tahu juga kan...

Media massa sentiasa menyentuh cerita ekonomi China tapi tak semua cukup transparent & boleh dipercayai sepenuhnya. Sesetengah media suka fokus kisah negatif, takut-takutkan public, dan buat assumption yang berlebihan. That's why aku suka nak dengar cerita daripada orang yang sememangnya berada dalam keadaan tu, lagi jelas pengetahuan diperoleh.

Quanzhou, China (06/12/2016)

Di bawah ni adalah sharing from the supplier (5 Disember 2016) :

China ditadbir oleh Communist Party of China, yang memegang kuasa mutlak. Oleh sebab tu, proses membuat keputusan dalam hal-hal negara agak cepat tanpa ada banyak proses perbahasan, birokrasi, bantahan setuju atau tak. Communist Party is the sole governing party, jadi dia kata buat begini, terus la buat begitu.

Tu salah satu sebab kenapa China cepat membangun dari segi ekonomi, pentadbiran by sole party membolehkan banyak benda berjalan dengan cepat dan lancar.

Menurut supplier tu, ekonomi China sekarang agak teruk, apatah lagi businessman macam diorang ni yang ada kilang sendiri, lagi terasa kesannya. Apa yang dapat ku 'terjemahkan' daripada dia adalah China's economy sekarang agak slow sedikit, tak serancak seperti previous years, dan usaha pentadbir China untuk menaikkan semula ekonomi masih belum jelas hasilnya.


Berikut apa yang dia share lagi:

TAK BERAPA DULU

1- Kerajaan China sebelum ni fokus kepada 3 kategori untuk bangunkan ekonomi China, tu yang ekonomi diorang naik cepat previous years:
 a) Housing. Populasi tinggi. Dibuatnya la banyak rumah, apartment pun tinggi-tinggi.
 b) Public needs seperti jalan raya, highway, railway station, etc.
 c) Export. Kerajaan galakkan kilang-kilang untuk eksport barang ke luar negara.

2- Usaha-usaha tu berjaya dan ekonomi China naik pesat. Di samping tu, projek-projek buat rumah, highway semua tu meningkatkan sumber pendapatan negara jugak. Banyak projek, banyak income of conractors, banyak la pendapatan negara.

3- Maka pelbagai kemajuan wujud di China. Kat Xiamen & Quanzhou tu pun bangunan tinggi & cantik. Kata Mr. Tony, ramai orang kaya menetap kat Xiamen & Quanzhou. Kenapa?
 a) Quanzhou is industrial area, banyak kilang dibuka situ. Jadi, ramai businessman yang menetap situ.
 b) Xiamen adalah pulau, antara tempat yang naik membangun. Xiamen adalah industrial zone, turut famous dengan financial services & foreign investment, Xiamen pun adalah zon eksport, jadi kat sini ada pelabuhan yang besar.


SEKARANG

4- Ekonomi China sekarang slow down sebab sekarang ni rumah dah banyak, ramai orang dah ada rumah, so demand berkurang, takkan nak tambah rumah lagi kan. Kemudahan awam pun dah banyak siap, so projek-projek pun berkurang. Kegiatan eksport masih support negara lagi tapi tak semantap dulu.

5- Kerajaan China perlu ikhtiarkan sesuatu. Antara target sekarang adalah nak galakkan rakyat mengambil life insurance demi untuk majukan ekonomi negara. Macam mana tu?

6- Rakyat China ni kaya, banyak duit, tapi dari zaman dulu, culture diorang ni suka simpan duit. Dapat duit income, semua disimpan untuk hari tua, untuk keluarga. Takut nanti bila jadi apa-apa kat diorang, duit simpanan ada untuk support. Disebabkan tu, ramai diorang ni tak belanjakan sangat duit. Bila wang semua simpan, dah macam mana duit nak rolling dalam negara kan. Bayangkan apa jadi kalau 1 billion orang tak spend their money?

7- Awareness tentang life insurance masih kurang kat China. Kerajaan nak galakkan rakyatnya yang takut nak belanja duit tu untuk ambil life protection plan instead of simpan duit semata. Bila diri dah protected, diorang akan ada keyakinan untuk spend their money.

8- Bila ramai rakyat berani untuk spend duit, beli barang & servis dalam negara, then pendapatan negara akan meningkat & seterusnya ekonomi akan naik seiring. Jadi itu antara usaha kerajaan China naikkan semula ekonomi diorang sekarang. #ayatberitasangat

********************

Apapun, itu adalah random talk between us okay, jangan ambil sebagai official pulak. Sekadar aku ingin tahu dan dapatkan info semasa. Sahih sepenuhnya atau tak, hanya dia dan Tuhan je yang tahu. lol :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu