Klik Untuk Tawaran Hebat!

...................................................................................................

Sunday, December 15, 2013

The Hobbit: The Desolation of Smaug [2013]


Dah tonton The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)? Dah atau belum, it's okay, bukan satu issue, jom tengok the next one, The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)!


Dalam first movie, Bilbo Baggins (Martin Freeman), Thorin Oakenshield (Richard Armitage) dan Dwarves yang lain berjaya melepaskan diri daripada belenggu Azog & his Orcs. Dalam second movie ni, Bilbo, Thorin dan yang lain, ditemani oleh Gandalf the Grey (Ian McKellen) meneruskan perjalanan diorang untuk menakluki semula Erebor (Dwarves' homeland) yang telah ditawan oleh Smaug (Benedict Cumberbatch), seekor naga yang sangat kuat.



Sebelum memasuki hutan Mirkwood, Gandalf terpaksa berpisah dengan Bilbo dan yang lain selepas menemui grafiti Black Speech pada satu statue. Tanpa memberitahu alasannya pergi, Gandalf sempat menasihati diorang Thorin untuk mengikut laluan Elf dalam hutan Mirkwood, dan menunggu dia kat luar Lonely Mountain apabila sampai di gunung tu nanti.



Malang bagi diorang apabila sesat kat hutan tersebut dan ditangkap oleh giant spiders. Bilbo dengan bantuan One Ring, berjaya melepaskan diorang semua, tetapi kemudian diorang ditangkap pula oleh kaum Wood-elf yang diketuai oleh Legolas (Orlando Bloom) dan kaptennya, Tauriel (Evangeline Lilly).



Macam mana nasib Bilbo, Thorin dan Dwarves yang lain setelah ditangkap oleh kaum elf? Apa cerita Gandalf yang tetiba terpaksa berpisah dengan yang lain? Apa pula perancangan kaum Orc yang masih aktif memburu Thorin? Siapa pula gerangan Bard the Bowman (Luke Evans) yang membantu diorang Bilbo di pertengahan perjalanan? Berjayakah Smaug dikalahkan? Tonton la untuk tahu selanjutnya.



The first film tu best, tapi minat aku biasa-biasa je, tak excited sangatlah. Tapi lepas tengok second movie ni, yang ternyata lagi best, aku makin sangkut la pulak dengan siri ni. Minat aku bertambah! Filem fantasy adventure yang tak heavy, relaks dan santai je tengok tapi berjaya buat kita excited nak follow the adventure story. Adventure filem ni memang terbaik!



Bila aku cakap relaks, maksud aku filem ni tak perlu kerahan tenaga otak untuk memahami plot dan story, most are straightforward. Pengolahan cerita dari segi konflik yang dihadapi oleh beberapa karekter membuatkan kita eager nak tahu what is the next. Apa yang jadi kat dia ni? Diorang akan berdepan dengan apa pulak pasni? Sepanjang tengok, ternanti-nanti jawapan kepada soalan sebegini.



Fun & enjoy! Satu lagi kenapa aku cakap relaks, filem ni banyak unsur lawak gak. Dalam action, dialog, thrilling scene, humor yang diselitkan memang menjadi. Gelak kot tengok! Ada satu scene dalam barrel tu yang sangat kelakar. Korang tengok nanti akan tau...Haha~



Bagi aku kemunculan Legolas berjaya memberi impak lebih kepada filem ni. Feymes tuuu Legolas waktu cerita The Lord of the Rings meletup dulu. As usual, Legolas sangat stylo dengan aksi memanahnya. Ditambah lagi dengan karekter Tauriel, menjadikan archery action filem ni mantap! Fighting action of the Dwarves tu pun best, siap ada lawak lagi.



Walaupun the Hobbit masih tak mampu menandingi kehebatan siri The Lord of the Rings, tapi ia ada kelainan tersendiri dan berjaya bagi penangan hebat gak. Kalau tak, masakan the first film boleh mencecah kutipan $1 billion pada tahun lepas. Aku rasa ini adalah filem fantasi terbaik tahun 2013, aku bagi 9/10 bintang. Fun to watch!





Sunday, November 24, 2013

The Hunger Games: Catching Fire [2013]


Dah tengok The Hunger Games (2012)? Best kan? Kali ni, jom layan The Hunger Games: Catching Fire (2013) pulak.


Selepas kemenangan dalam Hunger Games ke-74, Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) dan Peeta Mellark (Josh Hutcherson) pulang semula ke District 12. Sebelum Katniss dan Peeta memulakan victory tour di kesemua districts, President Snow (Donald Sutherland) datang menemui Katniss di rumahnya. President Snow mengugut Katniss supaya terus berpura-pura mencintai Peeta atau family-nya dan Gale (Liam Hemsworth), cinta hati Katniss akan dibunuh.


Presiden Snow nakkan orang ramai terus percaya yang tindakan Katniss melanggar peraturan dalam Hunger Games ke-74 adalah kerana cintanya terhadap Peeta, bukan atas sebab nak menentang Capitol. Snow risau kerana tindakan Katniss yang membolehkan dia dan Peeta terselamat tu sebenarnya telah memberi inspirasi kepada districts untuk mula memberontak. Senang cakap, Snow takut dengan pengaruh Katniss.


Semasa victory tour, Haymitch (Woody Harrelson) memberitahu Katniss dan Peeta yang diorang berdua telah menjadi sasaran politik, so diorang terpaksa follow telunjuk Snow. Untuk menyelesaikan pertikaian Katniss dan Snow, Peeta melamar Katniss di khalayak umum.


Then, apabila diorang pulang semula ke District 12, district tersebut telah diserang oleh Peacekeepers, atas sebab nak memusnahkan Black Market. Gale yang memberontak telah dihukum di hadapan umum tetapi berjaya diselematkan oleh Katniss, Peeta dan Haymitch. Snow yang melihat insiden tersebut melalui media tidak senang dengan tindakan Haymitch sekali.


Hunger Games ke-75 adalah Quarter Quell, iaitu acara yang mana setiap 25 tahun, peraturan baru akan dimasukkan dalam game tersebut. Snow dan Plutarch, iaitu the new gamemaker, datang dengan idea yang para peserta untuk the Third Quarter Quell akan dipilih daripada senarai pemenang game-game sebelum ni.


Mampukah Katniss survive dalam Hunger Games ke-75? Pemenang-pemenang sebelum tu dah otai kot, bolehkah Katniss kalahkan? Berjayakah dia mewujudkan sekutu seperti game sebelum ni? Apakah cabaran dalam Quarter Quell tu? Macam mana pula nasib Peeta, Gale, dan family Katniss? Jawapannya, korang kena tengok sendiri ye.


Walaupun The Hunger Games ni macam has less originality, sebab menyamai novel dan filem Jepun, Battle Royale (2000), tapi dalam second movie ni, ia lebih banyak menunjukkan kelainan dan identiti sendiri. Kalau filem sebelum ni fokus kepada survivality in the game, yang second ni fokus dia lagi besar, how to against the system? Cabaran Katniss tu lagi besar! Bukan Katniss je, kita pun jadi ikut tercabar sebab kena menunggu lagi kemuncak siri ni in the next third and fourth films, hate you producer! Haha...


Cerita ni banyak bermain perasaan dan emosi; geram, benci, sayang, cinta (ceh~), takut, ragu, dan perasaan lain lagilah. Elemen cinta ternyata penguat cerita, serius ni... Memang layan. Haha... Apa yang bagusnya, perasaan dan emosi yang dihadapi karekter tu berjaya disampaikan dengan baik kepada kita yang menonton. Kita pun terikut bengang sekali dengan tindakan Capitol dalam cerita ni, then bila Capitol berjaya dikenakan, hati tu terasa puas. Relaks la, movie je pon (bermonolog dalaman). Hehe...


Tricky & suspense! Tak hidup filem ni kalau kedua elemen ni tak ada. Suspense kot bila masing-masing bertarung untuk cuba survive, ditambah lagi dengan environment yang turut menjadi ancaman terhadap diorang. Ada satu scene yang berjaya buat aku terkejut! Nasib baik aku bukan jenis melatah, kalau tak mesti dah melatah selama 5 minit dek scene tersebut. Haha...


Apa planning dia ni? Dia ni baik atau jahat? Kenapa dia buat macam tu? Ini antara persoalan sepanjang watching the movie, so biasa la tu kalau jangkaan korang meleset. Expect macam ni, jadi macam tu pulak. Tu sebab aku cakap banyak tricky, then tontonlah dengan penuh keraguan...  :p


Filem kedua ni sememangnya lebih baik daripada filem pertama. Beberapa pendekatan masih sama dengan the first film, tetapi disampaikan dengan cara berlainan, jadi membuatkan kita tak merasa 'ulangan' tu sangat. Plot cerita kedua ni lebih berkembang, dan penceritaan pun lagi mantap. Worth for me untuk bagi Catching Fire ni 9/10 bintang. Memang berapi!








Monday, November 18, 2013

Kembara Beijing 2011 - Part 4

[BEIJING HISTORIC LANDMARK]



Tian'anmen Square

Kawasan ni adalah town square yang berada kat centre of Beijing. Town square ni adalah yang ketiga terbesar di dunia. Since tempat ni adalah open public space, memang kau akan tengok betapa ramainya umat manusia kat situ. Tapi tak la crowded macam sardin, sebab square ni memang luas!

Rombongan UMS 2011.

Oh No! Gambar yang satu tu mungkin boleh menyebabkan aku dibuang negara! Ahaks...
(Apa aku merepek ni???)

Mengabadikan memori dari pelbagai sudut.

Not a China-guy.




Forbidden City

Lepas berada kat Tian'anmen Square, kitorang masuk ke Forbidden City, yang terletak bersebelahan, meaning that it is also located in the centre of Beijing. Forbidden City adalah istana empayar China dari masa Dinasti Ming sehingga ke akhir masa Dinasti Qing. Semestinya ia tempat wajib singgah bila melancong ke Beijing. Seperti kat Tian'anmen Square, Forbidden City ni pun dipenuhi dengan makhluk Homo sapiens (ni apa hal pakai nama saintifik kan...). Memang banyak rombongan pelancong tau.


Waktu kecik dulu suka tengok drama cina kung fu dalam latar zaman dinasti, serius layan kan... Masa pijak kaki kat Forbidden City ni, memang time tu aku macam berharap yang keadaan dinasti tu betul-betul wujud! Aku nak tengok kat istana tu betul-betul ada maharaja China, kat perkarangan tu ada bala tentera, dan ada orang tengah bertarung kung fu. Okay, aku sedar keadaan tu takkan berlaku. Haha... Buat imaginasi sendiri je la!  :p

Forbidden City ni memang bapak besar. Dah namanya city kan...

Yang penting, jangan terpisah dengan member, susah nak cari. Boleh hilang nanti.





Great Wall of China

Siapa yang tak kenal Tembok Besar China kan? Salah satu pembinaan terhebat di dunia. Alhamdulillah dapat pijak tembok ni sendiri. Korang pun tahu kan yang panjang tembok ni macam mana, binaan terpanjang dunia tuuu... so diorang dah hadkan sampai mana visitor boleh pergi. Limitation tu pun dah kira panjang gak. Limit tu penting, takut nanti ada yang tetiba over confident berjalan je terus sampai lupa nak balik. Haha...

Great great great Wall of China!

Just 3 letters to describe, ABC: Amazing, Beautiful & Cool!

Ada kawasan yang tangga dia landai sikit, ada yang agak curam, tu yang seram nak naik turun. Kena naik turun bukit kat sini, exercise sikit. Sepanjang laluan tu, ada stall jual barang-barang souvenir, dan harga cukup murah! Tinggal kau je samada larat atau tak untuk angkat banyak barang naik turun tangga sepanjang laluan tu. Apapun, memang best experience berada kat ciptaan terhebat manusia ni.

Rasa macam mau pegi lagi la!

Kitorang ditarik kejap untuk berlakon drama kung fu. Aku sebagai panglima maharaja dengan kasut Converse-nya. Haha... Tak dinasti sungguh! Actually costume ni kena bayar kalau nak pakai & bergambar, murah ja tapi aku tak ingat berapa price.

Yeah! Berjaya sampai ke 'hujung'! Sinilah perhentian akhir, then kena patah balik.




Summer Palace

Summer Palace adalah satu kawasan luas yang dikelilingi dengan tasik, terdapatnya taman-taman dan beberapa istana. Tempat ni cantik, sungguh klasik, sedap je mata memandang. Istana? Tengok dari jauh je, tapi itu pun dah kira okay.

Rombongan UMS 2011.

Cuci mata dan tenangkan fikiran. Tolak cerita betapa ramainya orang ok.

Berlegar-legar seketika.

Feel-feel sakura dulu!




Niu Jie Mosque

Niu Jie Mosque adalah masjid tertua dan terbesar di Beijing, so ia penuh bersejarah. Seni bina kat luar masjid dipengaruhi oleh tradisional Chinese, manakala kat dalam masjid, kita boleh lihat campuran kaligrafi Islam dan tradisional Chinese. Cantik dan unik!

Masjid ni mula dibina pada 996 semasa Dinasti Liao, then dibina semula pada 1443 semasa Dinasti Ming, dan seterusnya diperbesarkan pada 1696 sewaktu pemerintahan Dinasti Qing. Detail ni aku dapat daripada Google, tapi masa solat kat masjid ni dulu, ada seorang imam kat situ yang bagitau serba sedikit sejarah masjid ni.

Keadaan dalam Masjid Niu Jie.
Imam ni la yang explain dan tunjuk lapisan-lapisan kawasan dalam masjid which represent dinasti-dinasti yang membina dan membesarkan masjid ni.

Kawasan luar atau perkarangan Masjid Niu Jie.
Binaan & seni kat situ menunjukkan betapa bersejarahnya masjid ni.

Posing bajet macho jap...Haha~

Posing Islamic pulak...Hehe~


Alhamdulillah~ Kesempatan ni adalah rezeki Allah.  :)





Sunday, November 3, 2013

Thor: The Dark World [2013]


Selepas filem The Avengers, kita dah tengok Iron Man 3 sebagai first individual movie after Avengers, dan kali ni pula cerita Thor: The Dark World. Kedua-dua filem Thor dan Iron Man ni akan menuju ke next film The Avengers: Age of Ultron.


Dalam Thor: The Dark World, Loki (Tom Hiddleston) telah dibawa pulang semula ke Asgard dan dipenjara atas kesalahannya (dalam Thor 2011 & The Avengers 2012). Tapi kali ni, Asgard berhadapan dengan ancaman yang lebih besar, iaitu tentangan daripada Dark Elves, yang diketuai oleh Malekith.


Beberapa Eon dahulu, Dark Elves yang cuba menggunakan suatu sumber kuasa besar, iaitu Aether telah berjaya dikalahkan oleh Bor, ayah kepada Odin (Anthony Hopkins). Aether tu kemudian disimpan di suatu tempat yang Malekith pun tak tau.


Sementara itu, dalam present time, Darcy Lewis telah membawa Jane Foster (Natalie Portman), ahli pengkaji astrofizik ke satu kilang usang, yang mana prinsip fizik dah jadi tak betul. Bila objek dibuang dari tingkat atas, ia akan hilang di tingkat bawah dan muncul semula dari atas, ataupun objek tu akan hilang terus. Semasa diorang menyiasat tempat tu, Jane Foster tetiba diserap masuk ke satu tempat di mana Aether tu berada. Aether tu kemudiannya masuk ke dalam badan Jane.


Di Asgard pula, the Asgardians mendapati yang kosmik Nine Realms telah membentuk satu jajaran pelik. Kawasan di mana Realms tu bersentuhan telah membentuk satu laluan antara Realms tersebut. Itulah yang menjelaskan apa yang berlaku kat kilang usang tadi.


Jane yang menjadi vessel kepada Aether tak mampu menampung kuasa tersebut. Then, Thor (Chris Hemsworth) membawa Jane ke Asgard demi untuk menyembuhkan Jane, tapi physician Asgard pun tak mampu untuk membuang Aether tu. Malekith yang sebenarnya masih hidup dapat merasakan kuasa Aether dalam badan Jane. Melalui perancangan Malekith, the Dark Elves telah menyerbu & menyerang Asgard.


Mampukah Thor mempertahankan Asgard dan menumpaskan Malekith? Apa yang terjadi kepada Jane Foster yang 'memegang' the Aether? Macam mana pula keadaan Bumi selepas terbentuknya jajaran pelik antara the Nine Realms? Semuanya terjawab kalau korang tengok sendiri ye...


Cerita ni memberi fokus lebih kepada kredibiliti dan kekuatan Thor sebagai Prince of Asgard, bagaimana Thor handle ancaman the Dark Elves terhadap Asgard dan mengalahkan Malekith yang cuba menggunakan kuasa Aether. Cerita ni pun menunjukkan betapa kuatnya cinta Thor therhadap Jane Foster. Haha... Aku rasa ni antara cerita superhero yang dalam sikit jiwangnya...


Elemen aksi dan fantasi diseiringkan dalam filem ni, yang mana mampu memberi kita another excitement feeling sebagai penonton. Jika dibandingkan dengan first movie, aksi kali ni lagi banyak variasi dan range-nya lagi luas. Airship action cerita ni ternyata tak mengecewakan.


Humor sangat menjadi dalam beberapa scene, memang tergelak tengok. Selitan humor tu pun sesuai, dalam pada ko tengah tegang menonton, tetiba pula jadi kelakar. Memang bengong!


Antara yang best lagi, cerita ni ada beberapa tricky yang kita takkan sangka-sangka, especially dengan adanya watak Loki tu. Kita yang menonton pun berjaya tertipu tau. Aku suka kalau kita tertipu dalam filem. Tapi dalam filem je la, dalam realiti, awas! Haha...


Thor: The Dark World sebenarnya tak menghampakan walaupun skop cerita ni tak banyak beza dengan first Thor movie. Dengan elemen aksi/fantasi yang baik, filem ni mewujudkan satu identiti sendiri. Aku berpuas hati dengan filem ni, so aku bagi 8/10 bintang. Best!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu