Klik Untuk Tawaran Hebat!

...................................................................................................

Wednesday, December 31, 2014

Ada Apa Dengan Airpak Express? Urgh... Mampus Aku!


Aku order barang. Semuanya baju, total weight = 3.5 kg. Jadi korang boleh bayangkan betapa besarnya barang tu. Seller tanggung harga pos, yeah! Barang dipos pada 03/12/2014.

Gembira diriku di saat itu.
Excited tunggu barang banyak-banyak.

TAPI.....

Di sepanjang hari 04/12/2014, aku menunggu penuh kesabaran, tunggu kat ofis sebab pakai office address. Makin ke petang, jiwa ni makin tak sabar. Mana Airpak Express ni, bila mau call bagitau nak hantar barang?

Dari Perak ke Selangor, sepatutnya sehari dah sampai. Takpa, aku bersabar lagi. Ala, baru sehari takkan tak boleh tunggu, rilek la.

Okay, hari Jumaat 05/12/2014 penantian makin menyeksakan, seolah aku tak boleh meneruskan langkah-langkah kaki, even nak jalan ke toilet.

As suggested by a member, aku check la kat sistem Airpak status barang tu. Nasib baik seller ada bagi aku Consignment note no. Nombor itu sangat penting ok! Satu-satu kekunci keyboard aku tekan, nombor ke nombor aku masukkan. Bermula dengan nombor 2, then 0, 0 lagi, dan 0 lagi, 4, 6, 3, dan...

DUSH!!!
Tak payah nak dramatik sangat, macam nak cerita jumpa jembalang.

Okay okay, dalam sistem Airpak, barang tu dah sampai on 04/12/2014, 11.00 am. What?????

MANA BARANG AKU???


Terus aku lompat kijang ke kaunter receptionist. Ku hunuskan pisau pemotong bawang ke halkum brader yang jaga kaunter tu, "Mana barang aku?!"

Cerita punya cerita, siasat punya siasat, tanya sini sana, barang tu memang tiada. Tak wujud kat ofis! Jadi, mana barang aku? Kenapa receipt dah signed & stamped, sistem pun dah update, tapi barang takda!

Lepas cek CCTV, dapat bukti yang barang aku sememangnya tak masuk dalam guni yang Airpak hantar ke ofis. Beta murka, berani-beraninya mereka berbuat khianat terhadap diri beta!

"Hello, ini Airpak PJ. Boleh saya bantu?".
"Hello, saya Ezwan, saya nak cek bla bla bla...." (murka la sangat) :p

Siasatan dilakukan oleh Airpak Express (pinjam ayat Berita Harian jap), sekali sekala tu aku follow up. In the meantime, memang kena bersabar la, of course aku paling takut kalau barang tu hilang kena curi. Who knows kan...


Selepas 2 minggu, barang tu masih tak jumpa & Airpak kata no irregularities during night & day shift operations. Fuh fuh fuh berasap la aku... Ini betul-betul murka!

Kalau tiada mistake waktu diorang kerja tu, then macam mana barang tu boleh tak masuk dalam guni yang hantar ke ofis? Lagi aku bising kenapa delivery-man tu boleh sesuka hati stamped & signed all receipts (including receipt barang aku) in the absence of receptionist?

Untuk tambah perisa cili, aku mentioned, 'Airpak macam tak serius nak cari item tu, sebab kadang macam susah nak update status.'

Panjang email aku reply kat diorang. Masa tu petang 21/12/2014. Aku siap printscreen gambar delivery-man yang main suka hati ambik stamp ofis aku & signed all receipts sedangkan receptionist tak masuk ofis lagi time tu. Berkali aku bangkitkan isu tu tapi kali tu aku cakap kaw kaw. Berhemah la sikit walaupun cuma nak hantar barang kan...

On 22/12/2014, aku datang kerja as usual, tapi dah tak berharap aku akan jumpa barang tu. Putus harapan. Huhu... Sekarang aku tau yang Sheila On 7 tulis lagu Berhenti Berharap tu untuk aku. Aku tinggal nak fight untuk compensation from Airpak Express ja. Adakah lagu ACAB, Fight For Your Right tu ditujukan untuk aku gak?

THEN.....

Petang hari tu, aku dapat call dari Airpak, "Ada parcel untuk encik Ezwan."
Huh?

Hooray! Hooray! Adakah itu barang yang dicari?

Alhamdulillah, maksudnya rezeki tu masih untuk aku. Aku mintak diorang hantar hari tu jugak, aku tak nak tunggu sehari lagi, aku nak confirm-kan kuantiti & condition baju-baju tu okay.

Petang tu (sanggup aku tunggu walaupun dah habis office hour), datang la sorang mamat dari Airpak bawa barang aku. Yeah yeah yeah, penantian yang seksa dah tamat!

:
:
:

"Kenapa ar lepas saya marah kaw kaw, baru barang tu jumpa?"

"Owh, actually barang tu dah masuk kat bahagian barang tak dituntut bla bla bla..."
Apa yang dapat ku simpulkan from his explaination - Airpak kat Petaling Jaya ni (HQ lagi tu) banyak sangat miscommunication. Lepas ni, sorry to say aku dah tak berani nak pakai Airpak Express PJ.



Lepas tu, jeng jeng jeng... tetiba muncul Racun yang tak diduga!

On the way ke car park, perbualan luar skop terjadi:

                                     Mamat tu: Kalau saya nak tanya something, boleh tak?
                                                      Ni soalan tak berkaitan pasal Airpak.
                                     Aku: Apa tu, tanya la (hati yang dah happy ni jadi pelik).
                                     Mamat tu: Encik ni PLU ker?

PLU?
Huh? Huh? Huh? Huh? Huh? Huh? Huh?
Huh? Huh? Huh? Huh? Huh? Huh? Huh?
Betulkah apa yang aku dengar ni?!!


Warrggghhh..... #@$%&*%)*%&($ !!!

Tetiba rasa ada seribu tombak menikam dada!
Soalan apa yang kau ajukan ni bangsat???
Huhu...kenapa la boleh berurusan dengan mamat gay pulak ni?
Boleh slumber je tanya camtu.
Adoi, rasa macam nak terjun dari tingkat atas bangunan ofis!

Buat meremang betul... Larriii~ Run for your life!

Korang tau tak apa tu PLU? Search la sendiri k. Huhu... Aku tau term tu pun sebab dulu zaman universiti pernah gak kena sekali soalan camtu (apa la nasib aku ni), tapi tu random message dari entah sapa, unknown person. Aku siap tanya balik, PLU tu apa? Entah celaka mana la yang mesej tu.

DOWN terus aku wei lepas ditanya face to face camtu oleh orang tak dikenali...
Semalaman aku berfikir, part mana yang nampak aku ni macam homoseks?
Gaya tak la smart, selekah gak. Huhu..
Argghh...aku nak tukar no. phone la...




Sunday, December 28, 2014

Di Malaysia...


Di Malaysia, politik wujud di semua perkara dan ketika
Di Malaysia, rakyat itu pakar politik minda kelas pertama
Di Malaysia, Facebook medan cakaran tanpa suara
Di Malaysia, perjuangan rakyatnya hebat sini sana

Ingatkah, kita berkelahi sewaktu Sulu menyerang Sabah
Ingatkah, kita berkelahi sewaktu MH370 hilang dari radar
Ingatkah, kita berkelahi sewaktu MH17 ditembak bercerai sisa
Dan haruskah, kita berkelahi di saat banjir besar melanda

Aku terfikir, mencari salah itukah sumber kepuasan manusia
Aku terfikir, kenapa saat diuji, saat itu kita makin berbalah
Aku terfikir, kenapa gaduh kita tak pernah temu penyudah
Dan ku terfikir, bala apa harus mari baru semua kita bersama

Oh saudara, tabahkan hatimu tempuh dugaan-Nya
Oh saudara, kau diuji kerna Dia tahu engkau kuat hadapinya
Oh saudara, aku tahu ku tak rasa penderitaan sama
Oh saudara, aku hulur bantu selagi mana diizinkan-Nya



#prayforpantaitimur
#prayforeastcoast
 #prayformangsabanjir
#jomhulurbantuan



Friday, December 19, 2014

Layan Suara Itu


Semenjak kerja ni kan, masa kita banyak habis depan komputer. Betulkan? Siapa setuju sila angkat kening kanan 2 inci.

Aloo tak payahlah angkat betul-betul...

When I said 'depan komputer', I mean sehari semalam duduk menghadap komputer. Sehari & semalam la kau tak berada di dunia realiti.


Kalau tak depan komputer pun, mata menghadap handphone jugak, buka FB, Instagram, Twitter, main game, ditambah dengan WhatsApp, WeChat, dan apa-apa lagi la yang sekarang ni menghancurkan realiti hidup kau. Tragis bunyinyaaa...

Rutin ketiadaaan hidup:
Day Time = Kerja, kerja & kerja. Bajet macam komited sangat terhadap kerja  :p
Night Time = Download movie, then layan sampai muntah hijau.

So, computer is ruining your life!


Haha positif sikit, kena la pandai uruskan masa & hidup. Eh keluar ayat nasihat pulak. Hehe...

Okay, aku pun tak boleh lari dari kehidupan 'depan komputer', especially zaman kerja ni.
Waktu malam, kadang aku tonton movie atau kekadang tu 'orang dalam movie' yang layan aku mengorok.

Aku ni orang yang kurang upaya nak layan drama series yang berepisod-episod & bersiri-siri panjangnya. Penat aku nak follow sampai berjuta siri. Kena lagi bila sampai satu episod yang relate dengan citer lepas dan aku pulak ingat-ingat lupa part tu, masa tu aku akan dilanda kebingungan sampai tak ingat identiti sendiri (dasar loser).

So kesimpulannya, aku boleh dikategorikan sebagai OKU untuk drama series. Yeah, I'm proud of it! lol. Disebabkan tu aku hanya mampu tengok TV Show ja. Eh padahal satu je TV Show yang aku layan dari mula episod sampai habis. Haha~


Aku start tengok The Voice US sejak Season 3 lagi. Sekarang, the latest one is Season 7, yang baru ja sampai penghujungnya hari tu, 16/12/14.


Adoi panjang sangat mukadimah aku ni!

____________________________________________________________________

Kenapa aku layan The Voice ni?

1 - Aku nak asah bakat nyanyi sebagai persediaan nak masuk AF. Sila percaya. lol

2 - The Voice diadaptasi daripada Realiti TV Vokal Bukan Sekadar Rupa. Mat saleh ni suka copy copy kita laa... lol

3 - The Voice ni kelakar, especially waktu Blind Audition, coaches 'gaduh-gaduh' berebut artis. Paling lawak tengok Adam Levine & Blake Shelton 'gaduh'.

4 - TV Show - habis terus, tak sambung bersiri-siri (ulang point tadi je). Pastu, mana-mana part & nyanyi tak best, aku boleh skip, jimat masa. Yeah, the power is in your hand! Bwahaha...

5 - Tak ada angkat luggage, turun pentas, sesi air mata selama berjam-jam. Drama hipokrit sebegitu tak wujud.

6 - Konsep The Voice best - ada Blind Audition, Battle Round, Knockout Round, The Live Shows.


7 - Contestant yang talented, cover lagu orang pun best (kadang lagi best dari original version). Pastu, diorang siap rekod studio version lagi. Mana yang best aku download & layan~

8 - Kadang diorang nyanyi lagu old skool yang tak pernah aku dengar, dan best! Di kala kini mat saleh penuh dengan lagu sampah (drug, sex, club, mencarut, etc), lagu lama yang diberi nafas baru tu lagi better nak dengar.

____________________________________________________________________

Season 6


Josh Kaufman (team Usher) adalah juara untuk The Voice 6. Brader ni aku minat since awal-awal lagi. Dia best nyanyi lagu-lagu Soul, Pop & R&B.


Josh Kaufman - Stay With Me
First time aku dengar kewujudan lagu ni masa dia nyanyi ni la. Then baru lagu ni famous. Bagi aku studio version Josh lagi best dari penyanyi asal Sam Smith, mungkin sebab dengar dari dia dulu kot.


Josh Kaufman - I Can't Make You Love Me
Ni lagu lama & of course aku tak pernah dengar. Tapi sekarang studio version Josh la yang aku layan.

************

Satu lagi yang stylo bila nyanyi is Christina Grimmie (team Adam Levine). Minah kecik ni YouTube sensation, tapi aku tak kenal pun before The Voice. Dia dapat 3rd place dalam The Voice 6. Kalau dia tak banyak sangat jerit masa nyanyi, maybe boleh bagi saingan sengit untuk menang.


Christina Grimmie - Hold On, We're Going Home
Dia ni kreatif, kau try dengar lagu ni dia nyanyi, kau akan rasa yang lagu asal tu macam paras buku lali ja tahapnya.

____________________________________________________________________

Season 7


Musim ke-7 baru je habis pada 16/12/14. Ramai cakap musim ke-7 is the best season. Final 4 hebat-hebat belaka. Kalau finalis yang dapat no. 2, 3 & 4 (semua team Adam) tu letak kat previous seasons, mungkin ada chance menang kat situ. Begitulah kot analoginya.

************

The winner of Season 7 is Craig Wayne Boyd (team Blake Shelton), brader tu layak menang tapi since dia Country singer yang sejati, so aku tak minat. Lain la kalau aku ni membesar dalam pekan Cowboy, naik kuda pakai cowboy hat, maybe aku layan classic country. Tapi some modern country songs ataupun Country yang 'terpesong' macam Taylor Swift, aku boleh layan.


Craig Wayne Boyd - I Walk The Line
Ni antara Craig punya best performance. Mantap siot dia nyanyi.

************

Matt McAndrew (team Adam Levine) dapat 2nd place walaupun dia artis paling konsisten sepanjang Season 7. Aku minat mamat ni & expect dia yang menang. Lagu-lagu yang dia cover best & powerful macam original version tapi in different way la, especially lagu genre indie pop & rock. Lagu 'Somewhere Over The Rainbow' dia nyanyi masa final tu macam tak sesuai untuk dia, so kureeng sikit, tu sebab tak juara kot.


Matt McAndrew - The Blower's Daughter
Aku tak pernah dengar this song sebelum ni. Lepas dengar dia nyanyi, terus aku melekat dengan his rendition.


Matt McAndrew - Wasted Love
Syok-nya Season 7 ni setiap finalis dapat chance untuk ada lagu diorang sendiri, original song. Lagu original Matt McAndrew sedap gak dan berjaya pecah carta No. 1 untuk certain charts.

Klik link ni: Matt McAndrew - Wasted Love untuk Official MV. 

************

Chris Jamison (team Adam Levine) yang dapat 3rd place pun mantap gak. Falsetto dia power! Ceh, ayat ikut komen juri. Haha... Mamat klon Channing Tatum ni paling banyak improve & dah dekat-dekat final baru aku tertarik dengan style nyanyian dia.


Chris Jamison - When I Was Your Man
Lagu ballad Bruno Mars ni susah kot nak nyanyi, tapi dia berjaya bawak dengan different style & yet powerful.


Chris Jamison - Cry Me a River
Lagi satu lagu fav aku mamat ni cover. Smart dia nyanyi taw! Terus teringat masa zaman sekolah dulu memanjang aku nyanyi lagu ni kat bilik tapi apakan daya aku hanya berjaya menyumbangkan suara yang dah sedia sumbang. lol

************

Damien (team Adam Levine) adalah finalis yang dapat 4th place. Season 7 sememangnya didominasi oleh lelaki, finalis pun semua jantan, no ladies.


Damien - Someone Like You
Antara best performance Damien, lagu Adele versi lelaki. Hebat dia bawak lagu ni, try dengar.

____________________________________________________________________

Harap diorang ni keluar single & album yang best-best pasni, jadi boleh la aku continue layankan.


Kalau korang nak download The Voice TV Episode, klik link kat bawah ni:
KickassTorrents - The Voice
AwesomeDL - The Voice

Kalau nak download & layan The Voice Studio Version, klik link kat bawah ni:
KickassTorrents - Studio Version
mp3clan (kena search sendiri)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu