Klik Untuk Tawaran Hebat!

...................................................................................................

Tuesday, January 22, 2013

The Impossible [2012]



The Impossible [2012] adalah filem yang berkisar kepada bencana tsunami yang berlaku pada 26 Disember 2004. Mesti korang ingat lagi kan pasal tsunami ni? Antara bencana terbesar yang pernah berlaku sehingga sekarang, masa tu memang kesian tengok tempat-tempat & keadaan mangsa yang dilanda tsunami.


Filem ni membawa kita flashback ke tahun 2004 tapi mendekati kisah benar sebuah keluarga yang telah menjadi mangsa tsunami tu. Maria Bennet (Naomi Watts) & suaminya Henry (Ewan McGregor) bersama 3 orang anak diorang, iaitu Lucas (Tom Holland), Thomas & Simon pergi bercuti seterusnya menyambut Krismas kat sebuah resort di Khao Lak, Thailand.


Tsunami yang melanda telah memisahkan keluarga tersebut. Dalam keadaan dihanyutkan air deras, Maria berusaha mendapatkan anaknya, Lucas. Disebabkan hanyut sekali dengan segala benda, termasuklah wayar kabel elektrik, pokok & akar kayu, badan of course la luka cedera. Nasib Maria & Lucas baik sebab berjaya menyelamatkan diri tetapi kaki Maria pula injured teruk.


Dalam kawasan yang dah 'bersih', diorang cuba mencari tempat selamat tanpa tahu-menahu apa sebenarnya yang berlaku & paling penting bagaimana nasib suaminya Henry & dua orang lagi anak lelakinya? Are they dead?


Cerita ni tak menumpukan tentang bencana tsunami tu tapi tumpuan kepada keadaan sejurus selepas tsunami. Diorang nak tunjukkan betapa sengsara & traumanya mangsa-mangsa tsunami 2004. Bagaimana penerimaan diorang apabila family hilang begitu je. Macam mana nak hadapi keadaan macam tu?


Tema kekeluargaan boleh dikira sebagai elemen utama cerita ni. Kuatnya azam sebuah family untuk bersatu kembali, putus asa bukan sesuatu sifat yang perlu diterima pada masa itu. Huru-hara turut bukan penghalang. Hah, di situlah diorang sedut sensitiviti kita yang menonton sampai rasa touchy ni meluap-luap kat dalam. Then, pencahayaan filem ni terang sangat sampai mata silau habis. Bila dah silau, paham-paham la, mata rasa pedih & berair. Haha~ :p


Ok-lah, cerita ni memang sedih. Terharu tengok. Kalau tak feel tu maybe tak ada perasaan kot. Kesemua pelakon termasuklah ketiga-tiga budak tu berjaya bawa watak masing-masing dengan terbaik! Once acting sangat menjadi, tu yang kita boleh feel lagi the story. Si parents tu jangan cakap la, kedua-duanya star, so kacang je nak bagi orang touchy dengan performance lakonan diorang.


Bencana tsunami tu pun nampak real. Bila tonton, kita akan realize, "owh, macam ni la keadaan mangsa tsunami waktu ombak besar tu melanda, hanyut tenggelam macam tu je. Huhu...seram".


The Impossible adalah disaster-drama film yang mantap! Tsunami dalam movie tu maybe membuatkan cetusan tsunami kat sesetengah orang gak. Aku bagi rating 8.5/10
Tsunami oh tsunami~ 




Sunday, January 20, 2013

Mama [2013]


Dah banyak lagu bertajuk 'Mama', ehh jap, banyak ker? Setahu aku, 'Mama' by Spice Girls, 'Mama' by My Chemical Romance (MCR) & 'Mama Tolonglah Percaya' by Exist (lagu Exist ni boleh dikira masuk tak? Hoho).

Lagu dah, filem pun nak pakai term 'Mama' juga. Nak jugak... hehe, padahal common term pun. Sebelum ni kan, bila tengok trailer filem Mama [2013], mesti aku teringat lagu MCR. Kenapa er? Kenapa bukan lagu Exist? Erm, itu bukan persoalannya sekarang, aku nak teringat lagu sekolah menengah dulu pun, takde masalah, kan...

Persoalannya, seram tak cerita Mama ni? Is the movie as creepy as MCR's song?
(MCR lagi??)


Cerita sikit sinopsis, ok. Selepas membunuh si isteri, Jeffrey membawa lari kedua orang anak perempuannya, Victoria & Lilly. Kedua budak ni kecik lagi. Tengah melarikan diri, kereta diorang accident, then terpaksa meredah hutan. Jumpa pula sebuah kabin yang tidak berpenghuni.


Dalam kabin ni, Jeffrey diserang oleh satu makhluk aneh & hilang secara misteri. Victoria & Lilly yang kecil lagi & tak tahu apa-apa, membesar kat kabin tu selama 5 tahun, sebelum berjaya ditemui oleh orang-orang upahan uncle diorang, iaitu Lucas (Jeffrey's brother).


Victoria & Lilly berperangai seperti haiwan masa tu (yela, 5 tahun membesar kat hutan). So, Lucas & teman wanitanya, Annabel membuat keputusan untuk menjaga kedua budak tersebut untuk memulihkan tabiat diorang kepada normal semula. Hah, start dekat sinilah keseraman mula menghantui. Budak dua orang tu asyik-asyik sebut "Mama", siapa Mama tu sebenarnya?


Seram jangan cakap, meremang tengok! Korang faham gak kan style cerita hantu? Mama ni tak banyak bezanya, konsep tetap sama. Saspen, then lega, after that saspen lagi, then lega, lepas tu nah, jangan kau nak memanjang rasa lega! Misteri kenapa Mama tu wujud di situ membuat kita dihujani pelbagai persoalan.


Jalan cerita pun boleh tahan, menyentuh nilai & emosi hubungan kekeluargaan. Ada certain parts yang touchy jugak. Perkembangan hubungan Annabel & kedua budak tu (since diorang tak berkaitan keluarga) diwujudkan dengan berkesan, best tengok~ 


Btw, budak-budak tu pandai berlakon tau, apatah lagi lakonan diorang berperangai macam haiwan tu. Sometimes lucu juga tengok. Hantu dia pula, ada ciri-ciri macam hantu Ju-On. Owh, tiru yer...  :p


Secara keseluruhannya, filem ni antara filem seram mat saleh yang pernah aku tonton. Aku bagi score berdasarkan berapa banyak bulu roma aku yang meremang. Aku bagi 6.5/10 bintang.




Sunday, January 13, 2013

Pemimpin Yang Tak Jadi ???


Assalamualaikum & salam sejahtera geng readers~

Piilihan Raya Umum Ke-13 dah dekat, anda mahu undi siapa? Itu terpulang kepada diri masing-masing, pilihlah calon yang selayaknya digelar pemimpin ok. 

Dah alang-alang cerita pasal pemimpin ni, tetiba aku pun rasa nak cerita alkisah dulukala aku. Laaa, orang lain yang nak bertanding, aku pula yang berkempen. Kehehe... 

Tak sure-lah if aku ni boleh menjadi pemimpin, memimpin diri sendiri tu bolehlah, mahu memimpin orang lain, "Am I qualify for it?" Tanya punya tanya diri sendiri, last-last duduk gak dalam barisan kepimpinan Majlis Perwakilan Pelajar UMS Sesi 2009/2010 (fuuh, lengkap full name aku tulis). Macam tak nampak ciri pemimpin, kan? Blog pun nampak tak matang (hah, kutuk blog sendiri :p).

Berjayanya atau tak aku sebagai pemimpin masa tu, aku pun tak sure. Samada aku ni OK atau tak semasa memegang jawatan wakil pelajar, hanya students time tu yang layak menilai. Kalau OK, "Syukur Alhamdulillah". Kalau tak OK, sila SMS ketidak-puashatian anda ke nombor 019-9090999. SMS terbaik akan dipadam serta merta. Wahaha~


Ni masa awal-awal bergelar MPP, jati diri ni kena ditingkatkan dulu, so gambar yang sebelah kanan tu adalah time kursus untuk barisan MPP UMS 09/10. Gambar yang sebelah kiri pula diambil semasa sambutan Maulidur Rasul UMS 2010.


Gambar kiri, kitorang bersama dengan MPP UTM & yang sebelah kanan pula, kitorang dengan MPP UPM, tahun 2010. Ni program kitorang membuat lawatan ke IPTA/IPTS seluruh Malaysia, tujuannya untuk mendapatkan input di samping berkongsi idea dengan IPTA/S lain. Actually bukan semua, tapi most IPTA.

Nama program Delegasi Bayu Selatan Utara, kalau boleh nak ke Kutub Utara & Selatan Antartika sekali, tapi terpaksa di-cancel-kan atas sebab betapa tak logiknya pemikiran ku. 


Ni program bersama Celcom, "Aktifkan Dirimu" (haha~ pinjam motto Hotlink pulak). Actually diorang ni AJK pelaksana program Kem Skor Sains Sandakan, under my exco, Exco Sains & Alam Sekitar (bukan Celcom yer).

Tujuan aku buat program ni sebab nak pupuk minat pelajar-pelajar menengah Sandakan, Sabah terhadap Sains. Bagi diorang enjoy sikit & ubah persepsi bahawa subjek-subjek Sains ni sebenarnya tak susah.

Then, aku nak dedahkan budak-budak kat situ tentang universiti especially UMS supaya diorang lagi semangat nak belajar sampai ke menara gading. Aku orang Sandakan, aku tahu mindset budak kat situ macam mana. Thanks to all AJKs. Harap semua adik yang join tu dapat input yang cukup.


Yang ni time Konvensyen MPP IPTA 2010. Segak tak kitorang? :p
Malam penutup tu adalah Majlis Makan Malam bersama YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin.


Walaupun lengkap pakai blazer & tie, gambar tak semestinya kena skema, kan?
"Bila la turn kitorang masuk tengok Sidang Parlimen ni?" Hati tak henti-henti tanya, tapi badan tak henti-henti posing ambik gambar. LOL


Sesi ramah mesra dengan Kementerian Pengajian Tinggi. Aku ingat lagi time ni, entah apa aku merapu sebelum kemukakan soalan kepada KPT. Padahal boleh je straight to the point masa tanya soalan tu. :p


Sesi ramah mesra & perbincangan dengan menteri angkat UMS, YB Dato' Sri Anifah Hj. Aman, Menteri Luar Negeri. Agak nervous jugak nak ajukan soalan kat Dato' Anifah time tu. Huhu~


Dinner HEPA 2010 (kiri) & Dinner HEPA 2011 (kanan).
Dinner 2010 tu  boleh dikira waktu awal-awal sebagai MPP. Dinner  2011 tu time dah tamat sebagai MPP, tu yang siap boleh 'buang-buang' sijil tu (padahal konvo pun belum lagi waktu tu).


Disebabkan dah tamat sebagai pemimpin pelajar & nak blah dari UMS, kitorang pun dengan hati yang konon-kononnya touching telah menyampaikan lagu Salam Terakhir (lagu Sudirman) di sebuah majlis dinner. Sedap atau tak suara, hantam je la.


Okay, menjadi pemimpin pelajar ni sangat berisiko & besar tanggungjawabnya. Tapi kena sedar akan tanggungjawab sendiri la, bukan sekadar goyang kaki senang-lenang. Dalam setahun tu, apa yang boleh kita buat secepat & sepadatnya dalam menyelesaikan masalah & meningkatkan sesuatu kepentingan pelajar, universiti & maybe masyarakat setempat? Itu antara cabaran utama.

Sokongan dari semua segi adalah perlu untuk sesuatu berjalan lancar dengan jayanya. Kadang orang tengok macam relax tak buat apa, tapi kepayahan tu kitorang je yang tahu dan alami. Sejauh mana pencapaian aku dulu dalam menggalas tugas MPP, sukar untuk diri sendiri menilainya, hopefully apa yang aku lakukan ada menyumbang (at least walaupun sikit) kepada pelajar, masyarakat & keadaan sekeliling. 


Ni gambar solo sepanjang bergelar pemimpin pelajar. Ada ciri-ciri pemimpin tak? Haha~

*Klik saja gambar-gambar tu kalau nak zoom 1000X ganda :p




Sunday, January 6, 2013

Far Cry 3 [2012]


Aku ni memang kaki game, tapi tak se-fanatik masa zaman 'muda-muda' dulu. Eh, dah tua-kah aku? I mean zaman muda remaja. Biasalah, hidup dah jadi busy dengan kerja harian. Dulu lain, ada masa lapang yang sepatutnya digunakan untuk study tapi digantikan sebagai masa untuk Gaming! :p

Sejak minggu lepas ada satu game ni aku layan sangat. Aku pun tak sangka aku boleh minat giler untuk play it. Semalam berhempas pulas untuk habiskan, bila dah tamat, baru rasa, "Haish, dah habis?"


Aku ni memang tak minat 1st-person shooter video game, since dari kecik lagi. Aku tak suka tengok view yang just nampak tangan atau senjata, sometime aku rasa pening nak main. That's why jugak kot aku tak minat main Counter Strike, even kawan-kawan aku selalu ajak main lepas habis sekolah dulu. Haha~ sorry guys!

Tapi Far Cry 3 telah menolak ke-tak-minat-an aku tu jauh-jauh. Syok giler game tu!



Why? Why? Why?

#1 - Gameplay yang smart, seriously mantap & simple tapi boleh buat banyak benda. Kita control game bukan setakat dalam character's real life, tapi halusinasi karakter pun kita kena play, tu yang best! Halusinasi tu macam mistik sikit.



#2 - Storyline yang sangat best! Jason Brody & his members bercuti di sebuah pulau tropika kat kawasan Pasifik. Nasib tak baik bila diorang main skydiving, then landing di kawasan lanun. So kena culik la, tujuan untuk minta wang tebusan & jual diorang dalam perhambaan. Jason ni berjaya melepaskan diri & diselamatkan oleh suku asli pulau tersebut, iaitu Rakyat. Then, dia terpaksa berhempas-pulas menyelamatkan sorang-sorang member dia. At the same time, dia dalam konflik dalaman sama ada untuk stay kat pulau tu sebagai pahlawan Rakyat atau pergi meninggalkan pulau tersebut.



#3 -  Graphic game yang lawa, gambar memang cantik tau. Latar tempat diinspirasi berdasarkan kawasan tropika, so kadang nampak macam kat Malaysia. Graphic yang smart pun membuatkan kita boleh feel character's emotion. Memang boleh feel perasaan takut diorang.



#4 - Penggunaan Bahasa Malaysia dalam game. "Berhenti", "Senapang ke bawah", "Labah-labah", "Rakyat" dan beberapa lagi. Kononnya bahasa suku asli tu adalah BM. Kadang kelakar gak dengar diorang sebut.



#5 - Hunting! Real life tak pernah buat, so game-life kena la try. Haha... Actually ada tujuan kenapa perlu berburu dalam game ni, it's kind of survival la. Btw, kita pun boleh dapat serba sedikit info pasal binatang dalam game ni. Hah, bukan sekadar main je tau.



#6 - Macam-macam senjata. Yang ni common la, game lain pun ada. Tapi senjata kat game ni best, kita boleh upgrade & craft!



#7 - Naik & pakai banyak benda. Kita boleh drive kereta, buggy & lain-lain lagi on the ground. Boleh naik bot & jet ski kat atas air. Then, kat udara kita boleh pakai glider, wingsuit & parachute. Senang cakap, "the world is ours". Ceh, berangan je lebih.



#8 - Suspen & thriller! Hurm, boleh tahan ganas gak la. Bayangkan tengah rilek-rilek main, tiba-tiba member sekutu kat sebelah kena tikam leher (I mean dalam game la). Tengah syok-syok berenang, tetiba ada buaya atau ikan yu gigit & tarik. Hah, tekezut!



#9 - Karekter yang cool & stylo. Villain game ni, pirate lord Vaas, memang smart. Psycho tapi stylo~ Best gak tengok perwatakan Vaas. Lead character, Jason Brody pun ok, kita alami sendiri macam mana dia berubah dari zero to hero.




Far Cry 3 bagiku terbaik! Amazing! Aku bagi rating 9/10.
All time favourite game!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu