Klik Untuk Tawaran Hebat!

...................................................................................................

Saturday, February 25, 2012

When We Stand Together




Have you ever listen a song by Nickelback titled "When We Stand Together". Aku suka rentak lagu ni, rock yang santai but energetic. Kena lagi dengan suara powerful Chad Kroeger, fuh Nickelback memang always keluar dengan lagu-lagu yang mantap. Actually what so special about this song selain rentak yang best ialah the lyric. Fahami liriknya. 


NICKELBACK - WHEN WE STAND TOGETHER

One more depending on a prayer
And we all look away
People pretending everywhere
It's just another day
There's bullets flying through the air
And they still carry on
We watch it happen over there
And then just turn it off

*CHORUS
Hey, yeah, yeah, hey, yeah
We must stand together
Hey, yeah, yeah, hey, yeah
There's no giving in
Hey, yeah, yeah, hey, yeah
Hand in hand forever
Hey, yeah, yeah, hey, yeah
That's when we all win
Hey, yeah, yeah, hey, yeah
That's, that's, that's when we all win
That's, that's, that's when we all win

They tell us everything's alright
And we just go along
How can we fall asleep at night
When something's clearly wrong
When we could feed a starving world
With what we throw away
But all we serve are empty words
That always taste the same

*Chorus

The right thing to guide us
Is right here inside us
No one can divide us
When the light is nearly gone
But just like a heartbeat
The drumbeat carries on
And the drumbeat carries on
Just like a heart beat

*Chorus


Lagu ni menyentuh tentang keadaan dunia sekarang yang tak betul, penuh dengan penindasan, propaganada, pengeboman sana sini & seterusnya mengetengahkan perpaduan antara manusia sejagat untuk berhadapan dengan anasir-anasir 
yang 'bangang' agar semuanya dapat diperbetulkan. 
Lebih kurang begitulah gambarannya. 

Sekarang di sana sini dah berantakan & yang menyedihkan banyak negara Islam tertindas. Saudara sesama Islam kita tertindas atas kekejaman orang yang hanya mementingkan diri untuk menajamkan tanduk syaitan diorang. Rakyat Afghanistan, Palestine, Syria dan beberapa negara lagi yang menjadi mangsa. Semuanya hanya bertunjangkan matlamat yang memberi kepentingan sesetengah pihak yang sepatutnya nyah dari Bumi ni. 
Huh, ayat yang penuh emosi~

Kalau cakap pasal kebuluran, yang ni memang dah berpuluh-puluh tahun berterusan tak sudah. Kononnya dunia terutama negara-negara maju buat pendekatan inilah, itulah, untuk mengurangkan jurang kemiskinan tapi lebih banyak konspirasi daripada solusi sebenarnya. So, that's why orang Africa yang sentiasa kekurangan makanan tu hidup terus macam tu. Sedihkan, kita di sini siap boleh buang makanan, tapi orang di sana kebuluran tak bermaya.

Kita sebagai sebuah komuniti terutama dalam Malaysia harus bersatu-padu untuk berdiri kuat sebagai sebuah negara. Bila dah kuat, barulah boleh membantu saudara-saudara di luar sana dengan lebih berkesan. Tapi, keadaan sekarang ni lain. Masing-masing nak naik tapi taknak orang lain naik sekali. 'Besar' sangat orang-orang macam tu sampai 'tangga' naik pun tak muat untuk orang lain. Masing-masing nak menepis tangan satu sama lain. Aiyaa, naik kena sama-samalah kawan.

Seriously aku tanya, macam mana nak bantu habis-habisan bangsa lain kalau bangsa sendiri masih terumbang-ambing dek kerana masing-masing tiada sefahaman? Hati kena ikhlas agar perlakuan sentiasa berada di landasan yang betul. Nasihat kepada diri sendiri dan semua sekalian. Ok fellows, we must stand together.


p/s: Di Malaysia sendiri pun masih ramai golongan yang susah & memerlukan, so kita especially the 'persons-in-charge' take note-lah. Buat benda biar betul, barulah berkat. Kalau salah & betul tak tahu bezakan, pergilah korek tanah, masuk & duduk diam-diam dalam tu. Habis cerita.

Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu