Klik Untuk Tawaran Hebat!

...................................................................................................

Sunday, June 3, 2012

Versus (TV9) - Konfrontasi Terakhir



Akhirnya, Versus (TV9) dah tamat. Aku dengan member, Ammar berpeluang tengok final ni. Tahniah kepada Hujan yang menjadi juara untuk Versus. They deserved it sebab persembahan diorang paling happening & mantap malam tu. Tengok secara live best, dapat feel the rhythm. 

Bak kata juri, Hujan band paling unik dalam Versus, aku setuju gak sebab setiap minggu sampailah ke malam tu, Hujan memang sentiasa tampil berbeza, muzik diorang sentiasa ada kelainan. Malam tu macam hardcore sikit (tiru cakap Loq. Haha~). Then, Hujan siap bawa Siti Nurhaliza lagi. Wow, mantap!

Hujan meraih gelaran ROCKSTAR di Konfrontasi Terakhir Versus.

Disebabkan malam tu final Versus, so agak crowded jugalah. Gambar yang diambil tak berapa clear, lagipun dah kurang minat nak ambil gambar sebab sesak. Asyik-asyik nak snap gambar ni pun sebenarnya menggangu konsentrasi untuk tengok persembahan.

Malam final tu setiap band kena perform 2 kali, first lagu mash-up (2 lagu digabungkan: 1 lagu pilihan juri + 1 lagu pilihan band). Second performance, diorang kena buat lagu baru masing-masing. Dua undian tertinggi, iaitu Go Gerila! dan Hujan berjaya masuk final battle yang bertemakan lagu Amy Search. Hujan is the winner! Actually, undian kedua-dua band sangat sengit, beza 28 undi saja. 

Ni time Battle first (vote dari minggu lepas), band Black & Parallax.

Pemenang untuk Versus minggu lepas (tema Rock Kapak) adalah Go Gerila!.
Akhirnya semua band pernah menang battle.

Black & Parallax yang mendapat tempat ke-3 secara keseluruhan.
Ni time persembahan mash-up.
Diorang nyanyi lagu Sekadar Di Pinggiran (Francesca Peter) & Merisik Khabar (Sudirman).
Amazing performance!
Lagu baru band ni adalah Aku VS Kamu.

6ixth Sense yang mendapat tempat ke-4 secara keseluruhan.
Untuk persembahan mash-up, diorang perform lagu Fiona (4u2c)  & Warisan (Sudirman).
Persembahan kedua adalah dengan lagu baru bertajuk Hossi.

Sofazr yang mendapat tempat ke-5 secara keseluruhan.
Persembahan mash-up adalah lagu Basikal Tua (Sudirman) & Inilah Nasibku (Nico).
Lagu baru diorang adalah Berakhir.

Go Gerila! yang telah battle dengan Hujan di peringkat akhir, dan berjaya menjadi naib juara. Salute!
Untuk mash-up, diorang nyanyi lagu Biso Bonar (Hattan) & Curiga (Ning Baizura).
Diorang juga perform lagu baru, iaitu Hadiah.
Untuk last Battle iaitu tema Amy Search, diorang perform lagu Saat Kuidamkan.

Hujan dengan persembahan paling happening malam tu.
Diorang perform lagu medley Lamunan Terhenti (Aris Ariwatan) & Dan Bila Esok (Sofaz).
Siti Nurhaliza duet sekali untuk lagu Dan Bila Esok versi irama Malaysia (versi Hujan).
Bertambah-tambahlah happening-nya
(tapi aku tension dengan banner-banner yang menghalang pandangan orang belakang ).
Anyway, lagu baru diorang untuk persembahan kedua adalah Ke Selatan (feat. Altimet & DJ Fuzz).

Time ni sedang dengar komen juri.
Ketiga-tiga juri bangun tabik, amazed dengan performance Hujan.
Diorang menjadi juara Versus lepas nyanyi lagu Pawana dengan jayanya.
Tahniah!!! 

Owh, ni gambar yang Ammar ambil, time kitorang kat dalam Audio Room. Persembahan kedua beberapa band kitorang tengok kat bilik ni je, sebab perlu audit undian Versus, untuk memastikan ketelusan. Lagipun, kat bawah pentas dah macam nak 'roboh' + bahang + rasa menyampah dengan orang-orang yang macam minta penerajang. Jadi kitorang pun blah & masuk audio room. Sempatlah juga jenguk-jenguk current votes time tu. Pengalaman baru sebab 1st time tengok orang kerja kat audio room, handle audio system, vote system dan sebagainya.


Kenapa aku cakap aku rasa menyampah masa tengok final Versus ni?

1 - Aku geram dengan budak-budak yang lompat-lompat & tolak-tolak time tengok Versus malam tu. Sebelum ni macam tiada, kalau ada pun, taklah 'ekstrem' macam malam tu. Ni macam tak ingat dunia, kaki orang lain pun kena pijak. Aku rasa macam nak lempar bom je kat kawasan diorang lompat-lompat tu (uish, kejam gak aku ni. Btw, macam je ada pegang bom. Haha~)

2 - Fans Hujan yang selfish yang datang time tu. Ok, Raingers memang supportive tapi sesetengah daripada diorang tu, agak-agaklah bila angkat banner, janganlah time Hujan perform pun nak angkat tinggi-tinggi sampai orang belakang tak nampak, dari awal Hujan perform sampai habis. Ni nak tengok Hujan ke, nak tengok banner Hujan?

3 - Couple yang macam minta penumbuk + penampar. Ada satu couple betul-betul berdiri depan kitorang. Tak fahamlah, korang datang tengok performance, so kenapa nak bergesel-gesel, berpeluk-peluk, bermanja-manja depan public? Orang lain tengok pun jijik, satu je yang suka, syaitan. Ok, others please take note!

4 - 'Persatuan gadis singlet' yang juga penyokong 6ixth Sense. Dahlah nak tayang-tayang, pastu sangat bising bila 6ixth Sense keluar, jerit-jerit macam mengalahkan heroin-heroin cerita hantu. Tapi, yang kelakarnya, ada gak lelaki-lelaki yang macam muka ganas tapi jerit "Adi! Adi! 6ixth Sense! 6ixth Sense!". Haha~ Aku dengan Ammar memang tergelaklah.

5 - Time management. Janji konsert 2 jam lebih, tapi last-last makan masa 3 jam lebih. Tension-lah bila lama sangat. 



Jadi, disebabkan semua inilah konsert sebegini jadi dah tak berapa baik. Anak-anak muda ni over bila tengok. Relax sudah, tak payahlah sampai tak ingat dunia. Setiap minggu aku tengok Versus, minggu-minggu sebelum tu ok, semua orang enjoy tahap-tahap normal, malam final tu je jadi tak berapa normal.

Penganjur kena kaji perkara sebegini untuk mengelakkan benda-benda yang tak baik macam ni. Semua aspek termasuklah yang menyentuh nilai-nilai masyarakat kena dititik-beratkan dalam penganjuran sesuatu program.






Comments
9 Comments

9 comments:

  1. hm, sbb tu sye x ske gi konsert camtu.....

    ReplyDelete
  2. benda jd x best bila ade org2 camtu...

    ReplyDelete
  3. dah namanya konsert Versus..bukannya konsert nasyid..hehe.

    Lelaki yg jerit nama Adi tu kawan dia kot..haha.macam-macam laa

    ReplyDelete
  4. err , lelaki yg jerit2 nama adi tuu demam kot . hahaa :D

    ReplyDelete
  5. macam2 ragam kita boleh tgk kan kat tempat2 crowd macam ni..sebab tu aku malas nak pergi tempat2 sesak ni

    ReplyDelete
  6. tgok kat tv pon jd lah..btw..hujan memang terbaik..

    ReplyDelete
  7. hahaha ! baik x yah pergi . . . :)

    ReplyDelete
  8. mampu tgok kt tv je. hehe. hujan mmg best hritu. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu