Klik Untuk Tawaran Hebat!

...................................................................................................

Sunday, June 29, 2014

Thanks Top Glove!


Alhamdulillah, peluang bekerja dalam bidang pembuatan (manufacturing) banyak menambah ilmu-ilmu baru kepada aku. Pengalaman bekerja sebagai quality assurance (QA) personnel telah memberi precious value yang bukan senang-senang nak dapat. Syukur atas ilmu yang Allah berikan.

Apa yang best-nya, Top Glove dipenuhi dengan ramai rakan, dan kebanyakannya pun sebaya. Good for us la untuk belajar & menimba ilmu bersama-sama, dimarah bersama, dan menyuarakan ketakpuashatian bersama. Haha~ 

Aku nak panjangkan ucapan terima kasih (kalau ada yang baca) kepada semua boss-boss dan rakan-rakan kerja yang banyak memberi tunjuk ajar, support, nasihat dan teguran. Sangat hargai perkongsian ilmu dan sokongan teguh yang telah diberikan.

Diharap silap dan salah, kata-kata yang terlanjur luah, pukulan dan hentaman samada sengaja atau tak sengaja mohon dimaafkan. Kita semua manusia, kesilapan tu mesti ada, so back to zero-zero ya. Hehe~

Meninggalkan Top Glove bukan keputusan yang suka-suka dibuat tapi di atas sebab beberapa aspek, moving on is the best way for me~ Itulah kehidupan  :)

Terharu dengan farewell 'party' yang diorang ni anjurkan. Thanks for the bowling, makan-makan, and the presents. Hadiah tu sangat berguna kat aku. Yes!



Last Day @TG [23/06/2014]

Thanks banyak-banyak kepada QA team dengan pelbagai peluang diberikan; sempat handle laboratory, in-process control, finished product monitoring & inspection, quality management system, international standards, etc.

Ni antara QA team yang sempat aku bergambar. Yang tak sempat, sorry ye  :)

Previous QA/IPQC team, 2012. Zaman aku junior dulu.


Second, thanks to Factory 24 team atas kerjasama, perkongsian ilmu terutama dalam latex, glove production process, quality issue and control, dan banyak lagilah. Bersama team ni menempuh kesusahan dan itu antara pengalaman berharga bagi aku. By the way, thanks jugak for the makan-makan on 18/06/2014. Makan KFC kat kilang memang style~ Hehe...

F24 team, as at June 2014.

Thanks to my F24 QA team for this watch!
Jam ni menjadi keperluan penting aku sekarang  
:)

Previous F24 team, 2013.


Then, thanks to Factory 19/20 team sebagai first factory aku berkhidmat. Banyak mendapat ilmu dari sini gak, started from zero knowledge of glove process kat kilang ni.

Ni antara member F19/20 yang tinggal, as at June 2014. Yang lain orang baru, tak kenal. Hehe...

Previous F19/20 team, 2012.



Farewell Dinner [23/06/2014]

Member-member QA especially IPQC (In-Process Quality Control) team anjurkan makan-makan kat Polperro Steak House, Seksyen 7 Shah Alam. Sini makan memang best dan berbaloi! Malam tu ramai gak datang meraikan misi 'melarikan diri' aku ni. Ahakz~ Thanks semua for the dinner & hadiah belt tu.  :)


QA bosses & colleagues yang sempoi, ex-IPQCs pun datang, makasih yer... :)

All the best to QA team!

Thanks guys for this belt! Banyak ia berkhidmat kat aku sekarang.



QA Bowling [18/06/2014]

Sebelum aku chow, kitorang bebudak QA sempat buat bowling game kat Setia City Mall. Takde kira menang kalah, main sekadar suka-suka, untuk relakskan minda dan fizikal, di samping merapatkan ukhwah antara rakan sekerja. Chewah, ayat nak karangan SPM sangat. LOL~ Yang penting, kitorang had fun!

Strike, spare, or masuk longkang, itu belakang cerita. Yang penting enjoy!



TG Annual Dinner [13/06/2014]

Satu Top Glove buat farewell kat aku. Sobs...sobs... terharu!
#tetibaperasansendiri

TG annual dinner, biasanya dibuat pada pertengahan tahun. Jadi, sempatlah aku attend dinner ni dengan berbaki seminggu lagi untuk chow.

Tema malam tu Glitz & Glamour Red. Walaupun diri ni tak glamer, buat-buat je la macam glamer. Hehe~ Nasib baik tema simple, kalau tema pelik-pelik dan susah, memang aku attend dengan t-shirt kilang je la. Hoho...

Merah menyala sungguh! Sempat bergambar dengan Tan Sri Lim Wee Chai, TG Chairman.

Kemerahan F24 team & QA team.


Alhamdulillah, sangat bersyukur dengan perjalanan yang aku tempuhi kat Top Glove. Semoga semua rakan berjaya, insyaAllah~ Doakan juga yang terbaik untuk perjalanan aku yang seterusnya. Thanks!  :)



**********
Selamat menyambut bulan Ramadhan kepada semua muslim. Mari bersama meningkatkan amal ibadah kita kepada-Nya. Semoga Ramadhan kita kali ni jauh lebih baik daripada yang sebelumnya. Aamiin~





Comments
57 Comments

57 comments:

  1. salam.. boleh berkongsi pengalamn mcm mna msuk Top GLove ni.. sy berminat; tp msh tak dpt feed dr TOp Glove.. Tq , klau sudi share :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam... dulu sy submit resume kt career fair, then interview, lepas tu kena panggil masuk... sekarang ni Top Glove dah kurang aktif ambik orang sbb staf skrg dah ramai... tp tgok department jgk la, ada yg senang sikit nk msuk.. xpe, keep on submit je kt top glove website... :)

      Delete
  2. Oh yes i bru dpt interview utk top glove. So betol ke kena timbang berat semua tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup...Top Glove ni amat mementingkan BMI...so interview nti diorang akan check berat & tinggi (for BMI) & ambik gambar gigi (xnak orang yg merokok)...hehe...

      Delete
  3. ic...let say bmi x normal...dia xkan hire same mcm smoking

    ReplyDelete
    Replies
    1. final approval is from the Chairman....sometimes lepas, kdg tak lepas... ade sorang member, mula2 BMI x lepas, then kena KIV... After BMI dia dah ok, dia dapat panggilan masuk keja...

      Delete
  4. hahahaah wohoooo
    thank u :)

    ReplyDelete
  5. xtau la lepas ke x....sbb main agak je ...hahaha b4 ni normal hahahaha

    ReplyDelete
  6. kalau normal, then okay la... sbb top glove ni x susa nk masuk (dulu la, skrg x sure sgt), asalkn basic2 requirement (mcm cgpa, bmi) tu lepas... diet seminggu la dulu sblum pg interview... haha

    ReplyDelete
  7. hahaha da lepas pn interview....tawakkal je la :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus2...interview utk department & kilang mane?

      Delete
  8. nice info bro... i just got call for interview...this is for internship.. and it is for tomorrow interview.. nak tnye klu interbiew attire kene formal or casual? thanks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry, just read ur comment... dah interview la ni? apa2 job interview, better pakai formal... walaupun kat TG usually diorang akan bawa masuk ke prod. line...

      Delete
  9. Biasa interview ade brpe stages? Sy post engineer. Baru kne panggil iv ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa interview ada 2 stages, boleh jadi on the same day atau hari lain2... apapun all the best!

      Delete
  10. Bro boleh cerita sikit pengalaman interview 2 stage tu? Baru apply

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu sorry byk2... tak perasan pulak comment ni... harap dah berjaya la ye...

      Delete
  11. hai sy nak tanya documentation department cemana ye? tadi dia called and tanya sy interested or not....

    ReplyDelete
    Replies
    1. As'salam... documentation sy tak sure sangat sebab department tu bukan under operation/production... mksud sy tak direct with production. Yg sy tau diorang incharge final test report to customer & other related docs..

      Delete
  12. Salam sy nk tnya sy dpt call intw utk lab leader nk tau tu bhgian ape ye? Act sy apply utk operator pngluarn

    ReplyDelete
  13. Salam sy nk tnya sy dpt call intw utk lab leader nk tau tu bhgian ape ye? Act sy apply utk operator pngluarn and biasanya intw soaln apa je bm or bi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam... sory la baru terbaca comment awak. Dah interview la kan? Kalau belum, sy just bgtau je la - Lab Leader tu akan buat testing & pantau pekerja2 lab. Stp hari Lab akan buat testing kpd bahan mentah, proses & juga glove. Interview biasanya BI tp depend jg dgn org yg interview, kalau dia nk ckp BM, then BM la jadinya interview itu :)

      Delete
  14. Assalamualaikum, boleh tak cerita skit pengalaman interview? Sbb saya ada interview dgn TG tak lama lagi and usually berapa orang student praktikal TG akan ambil?

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam...sory baru baca comment... Dah interview ke? Kalau belum, interview tu depend on department mana awak dimasukkan. Kalau operation, dia akn interview mcm biasa, then interviewer akan bawa masuk production line utk awak tengok & feel the future experience... Berapa student praktikal tu depend dgn kilang sbb TG byk kilang, management lain2, sy tak pasti sgt yg ni :)

      Delete
  15. As salam, saya dpt called from HR utk attend iv kat TG. Boleh bagi tips iv kat TG x? saya lepasan degree. Baru je hbs Jan 2017, agak2 soalan ape yg akan ditanya? saya akan di interview oleh manager QA and Assistant QA for chemist position..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam. Untuk fresh grad, interview biasanya sama je utk mana2 company. Kat TG, diorang akan tengok samada candidate tu boleh tahan condition kerja kilang atau tak. Nak tgok kita ni firm, confident & boleh handle stress tak. Jd soalan pun lebih ke arah tu la dik.

      Be yourself, be confident & ready to accept the challenge. Kena pegang prinsip ni. Elakkan rasa takut2 atau ragu2 masa interview sbb nti nampak macam kita ni tak ready utk masuk dunia pekerjaan.

      Tips lain, buka website TG, baca & ambil info sikit2, esp. ttg QA department. Dapatkan info pasal glove production, etc, supaya kita ada idea ttg bisnes company. Jadi nampak la kesungguhan kita nak masuk TG.

      Harap sharing sy ni dapat membantu la ye. All the best. Doa banyak2 ye :)

      Delete
    2. Okay thanks for sharing 😃 it helps a lot

      Delete
  16. As salam abg, alhamdullilah. Saya dah dpt offer from TG at banting as QA Chemist. Thank you sgt sbb sharing a lil bit info about iv. Mmg mse iv byk tnye pasal fyp and intern je hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya nak tanya, mmg offer letter bg lps da 2 hari masuk kerja ke? bukan nya apa takut jgk. Ble called ckp offer gaji lain, nnt da dpt offer letter, offer gaji ckp lain pulak. Risau jgk sbb baca byk case kene tipu dengan company. Janji gaji lain, ble da dpt offer letter, gaji yg tulis dlm tu xsama mcm yg dorg cakap hari tu.

      Delete
    2. Walaikumussalam. Alhamdulillah... congrats dah dapat keja! :)
      All the best ye utk your next steps! Sy pun QA Chemist jgk dulu hehe... btw, ur welcome :)

      Delete
    3. Berkenaan offer letter tu, patutnya 1st day tu dh dpt offer letter, Admin / HR akan bagi kita baca dulu & then kita sign. Try mintak diorang email dulu utk confirmation. At least kita ada black & white. Management kilang lain2, jd procedure pn mgkin sedikit berbeza antara kilang.

      Delete
    4. Hehe tq. Saya da call org HR and mmg dorg ckp blh bagi lps da masuk. Tu la ayah saya pun ckp menda yg sama. Klu xde black and white takut dorg tipu je.Saya penah bace kat internet ada org kene tipu sbb company ckp lain, ble bg offer letter ckp lain. Jd dia xleh nk argue sbb xde b&w.This is my first job and of course my parents risau. Jd skrg saya xsure lg nk accept offer or x �� gaji dorg offer mmg x dinafikan mmg byk gle as a fresh graduate chemist tp saya xnk terburu2 buat decision takut menyesal nnt

      Delete
    5. Kalau nak amek pengalaman kerja, ok je utk accept offer Top Glove. Byk boleh belajar dlm tu, bukan skdr ilmu teknikal tapi soft-skill, communication dgn org lain, & mcm2 lg sbnarnya. Tp kalau ada better offer lain, then just ambil mana yg lagi ok :)

      Delete
    6. For the time being, blm ada offer lain lg selain TG. Klu tolak takut xde keje, klu accept takut keje lain pggl iv. Hehe pening saya

      Delete
    7. kena set target & timeline sendiri tu. Jadi senang nk buat decision :)

      Delete
    8. Hehe tu la btw if you dont mind, boleh saya tahu awk keje kat mana skrg?

      Delete
    9. sekarang sy keja sendiri... hehe

      Delete
  17. Hi, saya baru habis interview dgn dua org manager R&D jumaat lps utk pos lab officer. Nak tanya kertas assesement tu influence byk ke? Sbb masa habis interview itu manager bagitaw ad lagi interview kali kedua, kene tunggu TG inform. Besar x peluang dpt keje? Saya fresh grad n intern kat IJN dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi, i am not sure either but mase jwb assessment mmg saya hentam je lg2 soalan IQ and math. Mula2 igt xlps first iv then xsampai 3 days later dorg call for second iv

      Delete
    2. Nope second iv saya one-to-one. Dgn production engineer. More to santai compared to the first one

      Delete
    3. kertas assessment tu tak pengaruh sangat.
      Second interview tu biasanya dgn upper position staf.
      Normally kalau dah dipanggil 2nd interview tu, chance utk dapat keja tu tinggi :)

      Delete
    4. Belum dpt call. Interview pertama jumaat lps. Hmmmm

      Delete
    5. Baru dapat msg dari TG yg documents saya dah proceed utk dpt approval dari management. Hopefullyy dpt

      Delete
    6. I think dapat kot. Btw wish you luck 😃

      Delete
    7. Farrie nadiah,macam mana ya cik dapat interview chemist di jobstreet. Cik apply kat mana ya? Kat website tg ke?please help me.. I pon lepasan kimia..still looking for a job

      Delete
    8. Arifa hassa. I applied kat website dorg. After 1 week dorg called suro booked for first iv

      Delete
    9. This comment has been removed by the author.

      Delete
  18. Assalamualaikum, mcm mne pulak kalau iv utk scholarship​, soalan mcm mne yg dia akan tanya dan nak kena bawa apa yer utk iv nnti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam. Sorry baru baca. Tapi iv utk scholarship sy memang tak sure mcm mana. Rasanya lebih kurang je kot.

      Delete
  19. salam..nak tanya macam mana ya interview di top glove?esok ada open interview di TG..dia kena speaking ke?

    ReplyDelete
  20. Salam nk tnye result untk temuduga selaluye bila??

    ReplyDelete
  21. salam nak tanya, saya dah keje as ptoduction chemist. tapi tapi go on. sy nak benti. tapi xsampai lag smnggu keje. boleh ke nak benti camtu je? ke perlu buat notis jugak? plisss advice me. dilema besar sekarang. mmg nekad nak benti

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam... cepatnya nak brenti. Normally kalau under probation, notis berhenti 2 minggu je.. cuma better tanya admin mcm mana.

      Delete
  22. Dear readers,
    FYI, komen kat Blog ni saya tak selalu buka, jadi kalau ada apa2 nk tanya, boleh PM sy kat FB: https://web.facebook.com/mohammad.ezwan

    Mana soalan yg sy boleh jawab, sy tolong jawabkan. Lagipun sy dah lama tinggalkan Top Glove. Jadi mungkin ada banyak perubahan dari apa yg sy pernah experince :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu