Klik Untuk Tawaran Hebat!

...................................................................................................

Sunday, June 29, 2014

Thanks Top Glove!


Alhamdulillah, peluang bekerja dalam bidang pembuatan (manufacturing) banyak menambah ilmu-ilmu baru kepada aku. Pengalaman bekerja sebagai quality assurance (QA) personnel telah memberi precious value yang bukan senang-senang nak dapat. Syukur atas ilmu yang Allah berikan.

Apa yang best-nya, Top Glove dipenuhi dengan ramai rakan, dan kebanyakannya pun sebaya. Good for us la untuk belajar & menimba ilmu bersama-sama, dimarah bersama, dan menyuarakan ketakpuashatian bersama. Haha~ 

Aku nak panjangkan ucapan terima kasih (kalau ada yang baca) kepada semua boss-boss dan rakan-rakan kerja yang banyak memberi tunjuk ajar, support, nasihat dan teguran. Sangat hargai perkongsian ilmu dan sokongan teguh yang telah diberikan.

Diharap silap dan salah, kata-kata yang terlanjur luah, pukulan dan hentaman samada sengaja atau tak sengaja mohon dimaafkan. Kita semua manusia, kesilapan tu mesti ada, so back to zero-zero ya. Hehe~

Meninggalkan Top Glove bukan keputusan yang suka-suka dibuat tapi di atas sebab beberapa aspek, moving on is the best way for me~ Itulah kehidupan  :)

Terharu dengan farewell 'party' yang diorang ni anjurkan. Thanks for the bowling, makan-makan, and the presents. Hadiah tu sangat berguna kat aku. Yes!



Last Day @TG [23/06/2014]

Thanks banyak-banyak kepada QA team dengan pelbagai peluang diberikan; sempat handle laboratory, in-process control, finished product monitoring & inspection, quality management system, international standards, etc.

Ni antara QA team yang sempat aku bergambar. Yang tak sempat, sorry ye  :)

Previous QA/IPQC team, 2012. Zaman aku junior dulu.


Second, thanks to Factory 24 team atas kerjasama, perkongsian ilmu terutama dalam latex, glove production process, quality issue and control, dan banyak lagilah. Bersama team ni menempuh kesusahan dan itu antara pengalaman berharga bagi aku. By the way, thanks jugak for the makan-makan on 18/06/2014. Makan KFC kat kilang memang style~ Hehe...

F24 team, as at June 2014.

Thanks to my F24 QA team for this watch!
Jam ni menjadi keperluan penting aku sekarang  
:)

Previous F24 team, 2013.


Then, thanks to Factory 19/20 team sebagai first factory aku berkhidmat. Banyak mendapat ilmu dari sini gak, started from zero knowledge of glove process kat kilang ni.

Ni antara member F19/20 yang tinggal, as at June 2014. Yang lain orang baru, tak kenal. Hehe...

Previous F19/20 team, 2012.



Farewell Dinner [23/06/2014]

Member-member QA especially IPQC (In-Process Quality Control) team anjurkan makan-makan kat Polperro Steak House, Seksyen 7 Shah Alam. Sini makan memang best dan berbaloi! Malam tu ramai gak datang meraikan misi 'melarikan diri' aku ni. Ahakz~ Thanks semua for the dinner & hadiah belt tu.  :)


QA bosses & colleagues yang sempoi, ex-IPQCs pun datang, makasih yer... :)

All the best to QA team!

Thanks guys for this belt! Banyak ia berkhidmat kat aku sekarang.



QA Bowling [18/06/2014]

Sebelum aku chow, kitorang bebudak QA sempat buat bowling game kat Setia City Mall. Takde kira menang kalah, main sekadar suka-suka, untuk relakskan minda dan fizikal, di samping merapatkan ukhwah antara rakan sekerja. Chewah, ayat nak karangan SPM sangat. LOL~ Yang penting, kitorang had fun!

Strike, spare, or masuk longkang, itu belakang cerita. Yang penting enjoy!



TG Annual Dinner [13/06/2014]

Satu Top Glove buat farewell kat aku. Sobs...sobs... terharu!
#tetibaperasansendiri

TG annual dinner, biasanya dibuat pada pertengahan tahun. Jadi, sempatlah aku attend dinner ni dengan berbaki seminggu lagi untuk chow.

Tema malam tu Glitz & Glamour Red. Walaupun diri ni tak glamer, buat-buat je la macam glamer. Hehe~ Nasib baik tema simple, kalau tema pelik-pelik dan susah, memang aku attend dengan t-shirt kilang je la. Hoho...

Merah menyala sungguh! Sempat bergambar dengan Tan Sri Lim Wee Chai, TG Chairman.

Kemerahan F24 team & QA team.


Alhamdulillah, sangat bersyukur dengan perjalanan yang aku tempuhi kat Top Glove. Semoga semua rakan berjaya, insyaAllah~ Doakan juga yang terbaik untuk perjalanan aku yang seterusnya. Thanks!  :)



**********
Selamat menyambut bulan Ramadhan kepada semua muslim. Mari bersama meningkatkan amal ibadah kita kepada-Nya. Semoga Ramadhan kita kali ni jauh lebih baik daripada yang sebelumnya. Aamiin~





Comments
29 Comments

29 comments:

  1. salam.. boleh berkongsi pengalamn mcm mna msuk Top GLove ni.. sy berminat; tp msh tak dpt feed dr TOp Glove.. Tq , klau sudi share :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam... dulu sy submit resume kt career fair, then interview, lepas tu kena panggil masuk... sekarang ni Top Glove dah kurang aktif ambik orang sbb staf skrg dah ramai... tp tgok department jgk la, ada yg senang sikit nk msuk.. xpe, keep on submit je kt top glove website... :)

      Delete
  2. Oh yes i bru dpt interview utk top glove. So betol ke kena timbang berat semua tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup...Top Glove ni amat mementingkan BMI...so interview nti diorang akan check berat & tinggi (for BMI) & ambik gambar gigi (xnak orang yg merokok)...hehe...

      Delete
  3. ic...let say bmi x normal...dia xkan hire same mcm smoking

    ReplyDelete
    Replies
    1. final approval is from the Chairman....sometimes lepas, kdg tak lepas... ade sorang member, mula2 BMI x lepas, then kena KIV... After BMI dia dah ok, dia dapat panggilan masuk keja...

      Delete
  4. hahahaah wohoooo
    thank u :)

    ReplyDelete
  5. xtau la lepas ke x....sbb main agak je ...hahaha b4 ni normal hahahaha

    ReplyDelete
  6. kalau normal, then okay la... sbb top glove ni x susa nk masuk (dulu la, skrg x sure sgt), asalkn basic2 requirement (mcm cgpa, bmi) tu lepas... diet seminggu la dulu sblum pg interview... haha

    ReplyDelete
  7. hahaha da lepas pn interview....tawakkal je la :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus2...interview utk department & kilang mane?

      Delete
  8. nice info bro... i just got call for interview...this is for internship.. and it is for tomorrow interview.. nak tnye klu interbiew attire kene formal or casual? thanks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry, just read ur comment... dah interview la ni? apa2 job interview, better pakai formal... walaupun kat TG usually diorang akan bawa masuk ke prod. line...

      Delete
  9. Biasa interview ade brpe stages? Sy post engineer. Baru kne panggil iv ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa interview ada 2 stages, boleh jadi on the same day atau hari lain2... apapun all the best!

      Delete
  10. Bro boleh cerita sikit pengalaman interview 2 stage tu? Baru apply

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu sorry byk2... tak perasan pulak comment ni... harap dah berjaya la ye...

      Delete
  11. hai sy nak tanya documentation department cemana ye? tadi dia called and tanya sy interested or not....

    ReplyDelete
    Replies
    1. As'salam... documentation sy tak sure sangat sebab department tu bukan under operation/production... mksud sy tak direct with production. Yg sy tau diorang incharge final test report to customer & other related docs..

      Delete
  12. Salam sy nk tnya sy dpt call intw utk lab leader nk tau tu bhgian ape ye? Act sy apply utk operator pngluarn

    ReplyDelete
  13. Salam sy nk tnya sy dpt call intw utk lab leader nk tau tu bhgian ape ye? Act sy apply utk operator pngluarn and biasanya intw soaln apa je bm or bi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam... sory la baru terbaca comment awak. Dah interview la kan? Kalau belum, sy just bgtau je la - Lab Leader tu akan buat testing & pantau pekerja2 lab. Stp hari Lab akan buat testing kpd bahan mentah, proses & juga glove. Interview biasanya BI tp depend jg dgn org yg interview, kalau dia nk ckp BM, then BM la jadinya interview itu :)

      Delete
  14. Assalamualaikum, boleh tak cerita skit pengalaman interview? Sbb saya ada interview dgn TG tak lama lagi and usually berapa orang student praktikal TG akan ambil?

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam...sory baru baca comment... Dah interview ke? Kalau belum, interview tu depend on department mana awak dimasukkan. Kalau operation, dia akn interview mcm biasa, then interviewer akan bawa masuk production line utk awak tengok & feel the future experience... Berapa student praktikal tu depend dgn kilang sbb TG byk kilang, management lain2, sy tak pasti sgt yg ni :)

      Delete
  15. As salam, saya dpt called from HR utk attend iv kat TG. Boleh bagi tips iv kat TG x? saya lepasan degree. Baru je hbs Jan 2017, agak2 soalan ape yg akan ditanya? saya akan di interview oleh manager QA and Assistant QA for chemist position..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam. Untuk fresh grad, interview biasanya sama je utk mana2 company. Kat TG, diorang akan tengok samada candidate tu boleh tahan condition kerja kilang atau tak. Nak tgok kita ni firm, confident & boleh handle stress tak. Jd soalan pun lebih ke arah tu la dik.

      Be yourself, be confident & ready to accept the challenge. Kena pegang prinsip ni. Elakkan rasa takut2 atau ragu2 masa interview sbb nti nampak macam kita ni tak ready utk masuk dunia pekerjaan.

      Tips lain, buka website TG, baca & ambil info sikit2, esp. ttg QA department. Dapatkan info pasal glove production, etc, supaya kita ada idea ttg bisnes company. Jadi nampak la kesungguhan kita nak masuk TG.

      Harap sharing sy ni dapat membantu la ye. All the best. Doa banyak2 ye :)

      Delete
    2. Okay thanks for sharing 😃 it helps a lot

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu