Klik Untuk Tawaran Hebat!

...................................................................................................

Monday, April 6, 2015

East Java Trip 2015: #2 - Bromo

East Java Trip (26/02/2015 - 02/03/2015)

Bromo - 01/03/2015
Entri sebelum ni: #1 - Ijen

Pembuka bicara, Bismillah~

Sebelum ni dah cerita pasal Ijen, entri ni aku sambung cerita trip hari tu. Jarak dari Ijen ke Bromo lebih kurang 6 jam perjalanan kereta. Pukul 1 petang waktu Indonesia, kitorang gerak dari Ijen. Dalam pukul 7 malam, sampai la ke Bromo, then terus check-in kat Bromo Permai Hotel. Hotel ni dekat je dengan Gunung Bromo, dan kawasan tanah tinggi kan, so agak sejuk la. Standby baju sejuk, baju tebal atau jaket ok!

Entrance fee at weekend (for foreigner) = Rp 327,000 per pax

Kat Bromo ni, tentatif semua orang sama je. Kena bangun awal, 2.30 pagi gerak dari hotel ke Penanjakan Peak. Lebih kurang sejam perjalanan. Peak tu adalah the highest point to catch sunrise. Perlu sampai awal untuk dapatkan tempat yang convenient tengok sunrise. Lambat memang menangis la sebab situ adalah lautan manusia, apatah lagi hujung minggu.

Kesesakan yang mengalahkan himpitan sardin dalam tin.

Walaupun kitorang dapat best 'seats', but at the end, menangis jugak la. Matahari tak muncul pulak. Matahari dah lari ke Malaysia, jahat betul Hafiz, nyanyi lagu Matahari tak sudah-sudah. Kitorang tunggu sejak 3.30 pagi, sunrise dalam pukul 5.30 pagi. Kabus tebal sangat masa tu, jadi pergilah kami membawa diri.

Sepanjang jalan kat Penanjakan Peak ni dipenuhi dengan jeep. Anggaran dalam 100++ buah jeep kat situ. Mungkin lebih lagi, entahlah tapi memang banyak.

Diri yang lara tadi tu lari menempel kat point ni. Tempat ni bukan the highest point, tapi di sini pemandangan gunung & banjaran jelas sikit.

Setelah berlegar-legar, dalam pukul 7 pagi, kitorang masuk ke Wisata Bromo. Situ adalah kawasan pasir yang terbentang luas, dibanjiri dengan jutaan jeep, manusia dan kuda. Tapi kat situ sejuk la.

Jarak dari kawasan parkir jeep ke kaki Gunung Bromo lebih kurang 1 km lebih. You have several options; jalan kaki, lari jarak jauh, atau naik kuda. Kuda ada banyak, orang kat Bromo ni pelihara dari kecil. Pelbagai saiz. Aku dapat yang saiz macam aku. Haha~ Harga kuda bergantung kepada tawar-menawar anda.

The bottom of Mount Bromo. Dalam 200 anak tangga kena naik untuk tengok Kawah Bromo. Atas tu crowded sikit, tapi kira ok la. Takde la kau bersesak sampai tertimbul niat nak tolak orang lain jatuh kawah.

Bila dah pijak puncak Kawah Bromo, ni view yang korang boleh lihat dari atas. Kecik ja manusia kat bawah tu, sebesar butir-butir nasi yang biasa kau tumpahkan waktu makan tengahari.

Inilah Kawah Bromo. Besar kawah ni. Selama 15 minit aku stay kat puncak tu, ada sekali tetiba asap kawah tu menebal dan angin ke arah kitorang, fuuh ambik kau, sedap makan sulfur. Berlinang airmata meratapi kepedihan asap.

Gaya seposen. Background macam lukisan kan? Erk, fokus kepada background, bukan kepada orang. LOL

Can you see his size? Maksud aku kuda tu. That's why aku rasa dia kejap-kejap berhenti, sebab aku ni berat kot. Hoho... Kalau korang nak naik nanti, try la nego kaw kaw sebelum decide nak sewa, sebab boleh dapat lagi murah daripada yang kitorang kena. Aku dah macam nak gaduh dengan brader tuan kuda sebab tukar-tukar harga sesuka hati. Tapi good to try, bila lagi nak merasa naik kuda kat kawasan gunung.
Riding pony horse (return) = Rp 150,000 per pax


Luas sungguh kawasan ni, orang situ panggil tempat ni Pasir Berbisik. Ni depan Gunung Bromo je.

Setelah puas merayau dekat kawah, pukul 9 pagi kitorang pergi ke The Savannah (Bukit Teletubbies). Area situ-situ jugak, sebelah saja dengan Kawah Bromo. Dinamakan Bukit Teletubbies sebab tempat tu macam dalam rancangan kanak-kanak Teletubbies tu la. Harus tengok depan-depan, baru korang rasa kagum.

Sebab suka dengan kawasan hijau, aku sanggup jalan pegi dekat kaki bukit tu. Nak tau jugak apa tumbuhan yang ada di situ. Nampak macam dekat, padahal jauh jugak tau dari kawasan parkir ke kaki bukit tu. Dah sampai situ, apa salahnya aku pose kejap. Huahaha...

Pukul 11 pagi kitorang check-out dari hotel, nak balik semula ke Surabaya. Pemandangan sepanjang kawasan Bromo tu pun lawa, lalu kawasan-kawasan kampung tanah tinggi. Eh, tersesat la pulak ke kampung Hobbit.

Tanaman bukit, warna-warni jadinya kawasan tu.

Goodbye Bromo!



Air Terjun Madakaripura, Probolinggo

Sebelum balik ke Surabaya, kitorang singgah ke Madakaripura Waterfall, yang terletak di wilayah Probolinggo. Sejam lebih perjalanan dari Bromo ke kawasan air terjun tu. Dari car park ke air terjun pula, kena trekking dalam 45 minit. Boleh tahan jugak la jauhnya.


Tak sia-sia la penat berjalan tu, sebab kawasan air terjun memang cantik. Ada banyak air terjun kat situ sebenarnya, air mencurah-curah jatuh ke ubun-ubun.

Yang ni air terjun terbesar. Waktu tu hujan, angin kencang, habis basah satu badan. Tak boleh elak, memang wajib terbasah jugak.

Air terjun terbesar tu sangat deras, ditambah lagi dengan masa tu hujan. Sebab tu jugak, air situ jadi keruh.

Bersejuk-sejuk di Bromo, berbasah-basahan di Madakaripura. Best!




Comments
8 Comments

8 comments:

  1. Subhanallah saujana mata memandang.
    Tak pernah ketahuan tentang tempat ni.
    Mungkin sebab Mrs. A lebih sukakan pantai dari kawasan gunung-ganang dan hutan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, kawasan-kawasan gunung situ memang lawa... awesome!

      sekali-sekala pegi makan angin kat kawasan gunung best jugak Mrs. A...
      jangan makan asap kawah byk sgt sudaa...hehe~

      Delete
  2. cantik cantik!! bestnya siap dapat naik kuda! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole la...walaupun kuda tu degil, kejap2 xnak jalan..mgkin kuda tu dah penat kot... haha

      Delete
  3. Terasa macam berada disitu....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu