Klik Untuk Tawaran Hebat!

Saturday, April 4, 2015

Furious 7 [2015]


Dah tengok Furious 7? Belum lagi? Jom jom tengok!


Furious 7 ni storyline dia simple ja, musuh nak balas dendam, hero nak protect orang tersayang. Dominic Toretto (Vin Diesel), Brian O'Conner (Paul Walker), keluarga dan geng diorang menghadapi ancaman apabila Deckard Shaw (Jason Statham) muncul ingin membalas dendam ke atas adiknya, Owen Shaw yang parah 'dikerjakan' oleh Dom & the gang dalam filem lepas, Fast & Furious 6.


Cerita yang straighforward, tak banyak menyimpang dari idea asal. Tinggal dipadatkan dengan aksi yang dah seiring dengan tajuk siri ni. Beberapa aksi punya wow factor, which is kau tak jangka to be happened. Itu dah sinonim dengan siri Fast & Furious, sentiasa muncul dengan car action yang tak terfikir dek akal kita, hingga buat jiwa kau excited & mata kau tak berkelip langsung tengok. Gila betul!



Tak cukup dengan kereta kejar-mengejar, the thrill of Furious 7 ditambah lagi dengan hand-to-hand combat. Nice moves they've got! Aksi tumbuk terajang diorang tak nampak kaku atau dibuat-buat. Awesome! Cuma bila dah sarat dengan aksi, ketidaklogikan makin jelas, fiksyen makin berlebihan, karakter dah macam superhuman.


Plot cerita berkembang sebab si hero nak cari si musuh yang sangatlah sukar dikesan. Tapi masa yang sama, si musuh ada je muncul nak rosakkan rancangan si hero. "Eh, perlukah dia muncul time ni?" Okay, dah wujud konflik dua hala yang bagi aku dah kurangkan impak kat klimaks cerita.


Ending yang digarap sebagai farewell kepada Paul Walker memang terbaik. Tersirat makna dan mendalam sangat, sungguh menyentuh hati sanubari. Huhu... Aku tak nak la spoil-kan camna ending untuk watak Brian O'Conner, korang kena tonton sendiri ok. Touching!



Layan lagu bawah ni:
Tribute to Paul Walker (Furious 7 OST)
Wiz Khalifa - See You Again (feat. Charlie Puth)


Secara keseluruhan, Furious 7 masih mengekalkan tema dan konsep franchise ni. Tiada kelainan yang menjadikan ia unik dari filem sebelumnya. Disebabkan siri ni dah ada loyal fan base, so produser nak kisah apa sangat kan. Hehe... Pengarah James Wan yang popular dengan filem seram seperti Saw, Insidious & The Conjuring ternyata tak mengecewakan untuk filem bergenre aksi. Aku bagi Furious 7 ni 7.5/10 bintang. Vrooom!!!





Comments
2 Comments

2 comments:

  1. x tgk lagi tp dr review nie mcm bet, nnti jgn lupa review Avengers Age of Ultron tau....esok, 24/4 keluar

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah buat review avengers :)

      http://thefreehuman88.blogspot.com/2015/04/avengers-age-of-ultron-2015.html

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu