Klik Untuk Tawaran Hebat!

Wednesday, July 18, 2012

Kuasa Handphone Yang Kita Tak Tahu



Kali ni aku share VERY USEFUL TIPS pasal handphone. Mungkin ramai yang tak tau "kehebatan" handphone yang kita pegang sekarang ni, yela korang punya handphone memang dah power & canggih, aku tau gak, tapi tips-tips ni mungkin korang tak tau lagi. Nah, means korang tak fully utilize lagi handphone tu.


Aku dapat emel from my boss pasal info ni, sharing is caring la katakan. So, aku pula nak share kepada korang, caring-kan aku (yucks, geli pula. Haha~). Actually, ni beberapa perkara yang handphone kita boleh buat di waktu saat genting atau grave emergencies. Your phone can actually be a life saver or an emergency tool for survival. Wah, macam mantap!



Tips Pertama - Kecemasan

The Emergency Number Worldwide for mobile is 112. Kalau kita berada dalam kawasan luar liputan rangkaian handphone kita & masa tu pula memang dah emergency tahap dewa, bolehlah korang try dail nombor 112, then mobile phone tu akan search mana-mana rangkaian (any existing network) untuk establish emergency number kepada kita. Yang best-nya, nombor 112 ni boleh didail walaupun mobile keypad is locked. Nice!

Kalau tersesat di dalam hutan, mungkin bolehlah try buat benda ni.
Kalau dapat , ok-lah. Kalau tak dapat, pandai-pandailah korang teruskan hidup (ayat jahat. Haha~)



Tips Kedua - Kunci Kereta Tertinggal Dalam Kereta Selepas Dah Kunci

Macam mana kalau kunci kereta tertinggal kat dalam kereta & spare keys pula kat rumah. So, apa cara yang mudah dalam situasi camni? Handphone boleh jadi penyelamat tau. Kita just call handphone orang di rumah. Then, kita kena hold our cell phone lebih kurang 1 kaki dari pintu kereta. Orang yang di rumah tadi perlu buat begini: dia kena dekatkan kunci kereta dengan bahagian hujung handphone-nya (maybe hujung tempat suara masuk), then press the unlock button of the car key. Kereta tadi akan unlock. Amazing, kan? So distance is no object. Beribu batu jauh pun, selagi orang lain ada 'remote' for our car, no problem man, buat je camni untuk unlock kereta. Cuba try!

Ok, kalau camni caranya lock kereta, jangan harap pakai handphone boleh unlock ye.



Tips Ketiga - Kuasa Bateri Yang Tersembunyi

Kalau time bateri kita dah nazak, mesti rasa tension-kan? Apatah lagi time tu ada hal penting. Tapi korang rilek dulu, tension bukan penyelesaiannya. Tak best-lah tension-tension, nanti cepat tua. Ok, sebelum ayat menyimpang, aku harus straight to the point. Korang boleh tingkatkan tenaga batin bateri bila ia dah lemah. Macam mana? Hurm, itu rahsia. Hehe~ terus mood korang out! Gurau je, just tekan *3370# handphone akan restart with this reserve & ia akan tunjukkan kenaikan sebanyak 50% dalam bateri. The reserve will be charged when we charge our mobile phone next time.





Tips Keempat - 'Matikan' Telefon Bimbit Yang Dicuri

Mula-mula, kena cek korang punya handphone's serial number dengan menekan *#06# dalam phone korang tu. Then, 15 digit code akan muncul pada paparan skrin. Nombor ni memang unik untuk setiap handphone, so kena tulis & simpan di tempat selamat. Jangan bagi orang lain tau, nak bagi tau gak, lantaklah. Nak ingat 15 nombor tu dalam kepala, bolehlah untuk yang genius tahap Einstein.

Bila phone kena curi, boleh call service provider & bagi dia 15 digit code tu. The service provider then boleh kasi block handphone kita, jadi walaupun si pencuri tukar SIM card, phone tu tetap tak boleh pakai, dah totally useless. Mungkin phone tu dah tak dapat balik, tapi sekurang-kurangnya kita tahu yang orang lain pun tak boleh pakai or jual balik phone tu. Kalau semua orang buat camni, memang no point orang curi handphone, boleh reduce kes kecurian handphone kot. Hehe~

Kalau ada kod yang boleh letupkan handphone, agak-agak ada tak orang yang berani nak curi handphone. Bukan just tak berani curi, kita pun dah tak berani pakai handphone. Takut woo~


p/s : Cuba-cubalah try sendiri, aku pun tak try lagi sebenarnya. Kalau tak jadi, jangan salahkan aku pula. Aku just share emel yang forwarded to me. But I think betul kot. :)





Comments
9 Comments

9 comments:

  1. info yg berguna..thanks for sharing and caring hoho :P

    ReplyDelete
  2. entry niew bgus lA HEHE
    thanks share hehe

    ReplyDelete
  3. yeah... nice info... tapi aper nombor provider tue??

    ReplyDelete
  4. abg saye da pnah alami situasi yg kedue tu. so dye try tips kedue tu sbb mmbe dye bgi tau. tpi x jdi haha.

    ReplyDelete
  5. woah. kalo ada kod yg boleh bom handphone memang best gila. kesiannya dkt pencuri tu lah tak pasal2 kene bom xD

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu