Klik Untuk Tawaran Hebat!

Monday, September 4, 2017

Trip Kerja Luar (2014-2017): Part 1


Kerja duduk office lama menyakitkan bontot & menepukan otak. Bila kerja ke luar dapatlah chance relakskan minda walaupun penatkan sikit badan, yang penting mata tak menghadap sangat skrin lappy...eh laptop.

Outstation dulu selalu gerak awal pagi; pukul 3-4 pagi kena bangun, pastu drive sendiri ke airport (untuk kes short trip 2 hari je), cari parking, check-in, berjalan ke depature hall & berbaris nak masuk flight. Dah duduk dalam kapal, relaks tu start mari. Kau sambung la tidur (walaupun selalunya tak dapat tidur).

Sampai destinasi, supplier datang pick up bawa pergi kilang. Dalam perjalanan best jugak, boleh cuci mata especially kat tempat baru. Tengok pemandangan luar atau memerhati budaya & kehidupan orang negara lain.


Kilang orang tak buat dekat dengan bandar, kebanyakan jauh dari bandar utama & jauh jugalah dari airport. Jadi dapatlah tengok keadaan celah-celah kampung atau pekan situ. Kalau dekat, 40 minit hingga 1 jam dari airport. Kalau jauh, 2 hingga 4 jam dari airport! Dah habis termenung, menghayal & mengenang nasib diri sambil merenung ke luar pun masih tak sampai.

*********************

Outstation ni atas kerja audit ataupun items inspection kat textile factories. Since Malaysia terhad untuk produk tekstil dari banyak segi, jadi negara-negara seperti Indonesia, Cambodia, Vietnam dan lain-lainlah yang jadi pilihan.

Dari check measurement & buat inspection kat t-shirt, business shirt, sampai la ke sports bra & panties! Ahakz.. jangan terkejut, awal-awal awkward, lama-lama tu biasa dah ler...


*********************

JAKARTA, INDONESIA

First business trip aku ke negara luar adalah Jakarta. Excited masa tu sebab tak pernah tengok Jakarta. Yang aku tahu Jakarta tu bandar sesak gila & ternyata memang macet bangat!!! Supplier kitorang pula jenis sangat friendly, puas dengar cerita pasal isu-isu dalaman Jakarta & Indonesia keseluruhannya.

29 Oktober 2014: First trip ke Jakarta. First time jugak makan itik a.k.a. bebek!

21 Mei 2015, 8 pagi: Penerbangan dari KL ke Jakarta. Cantik sangat view awan masa tu.

2 Oktober 2015: Dinner kat Saoenk Kito, walking distance je dari hotel. Sedap juga makanan situ. Konsep kedai makan Indonesia, disediakan banyak ruang duduk bersila. Eh baru perasan di belakang aku ada penampakan la...

2 Oktober 2015: Batik in the making. Ada demo waktu kitorang melawat kawasan.

*********************

SOLO, INDONESIA

Solo adalah tempat yang tenang & peaceful sikit. Kawasan Solo pun cantik sebenarnya, boleh cakap sedap mata memandang la.

29-30 September 2015: Solo, Indonesia.

Ada 2 cerita waktu pertama kali ke Solo (hujung September 2015).


Cerita #1:

Dalam flight dari KL ke Solo, sebelah aku duduk perempuan Indonesia. Ni cerita dah terbang atas dah. Dia senyum, aku senyum. Dia tanya aku orang Indonesia-kah? Aku jawablah bukan. Lepas tu ada la sikit conversation. 

Pastu memasing buat hal sendiri. Aku keluarkan handphone & earphone, nak dengar lagu. Baru nak hidupkan handphone & set flight mode, terus laju dia tegur aku. "Tidak boleh buka telefon!", sambil besarkan mata. Dia punya reaksi tegur aku, macam aku ni nak hidupkan bom, serius! Kalau 10 tahun lepas, relevan la sikit teguran kau tu.

Aku cakap la yang aku set ke flight mode, uish tak paham bahasa dia. Dia main isyarat tangan pulak, melambai tangan tanda 'No', lepas tu tunjuk ke arah stewardess, konon macam nak report kat stewardess la aku nak pakai phone. Whatdaa~

Aku pun malas layan, aku try la tidur.....tapi tak dapat!

Last last aku pergi toilet, hidupkan phone, cucuk earphone, masukkan phone dalam poket, sembunyikan wayar earphone dalam baju, then duduk balik dengar lagu. Earphone kat telinga aku cover supaya perempuan zaman batu tu tak nampak. Berusaha betul aku nak dengar lagu, kan.

Sampailah mendarat, memang tak tegur dah perempuan tu.


Cerita #2:

Kenal kan biskut Gery bersalut cheese tu? Ni nak cerita sikit (walaupun cerita tak menarik). Setiap kali ke Indonesia, wajib aku beli banyak biskut bawa balik Malaysia. Biskut sana banyak jenis, murah dan sedap! Ya, aku suka makan biskut.

Waktu ke Solo tu, aku masuk satu supermarket. Bertingkat-tingkat dekat cashier counter timbunan biskut Gery cheese & Gery chocolate. Masa tu baru keluar pasaran & dalam fasa promosi.

Aku makan, sedapnya tu terus naik melekat sampai otak! Apa lagi, aku beli la banyak. Murah lagi masa tu, tak sampai RM2 per pek. Sampai Malaysia, bagi family & kawan makan, semua cakap sedap, macam ketagih pun ada.



Selalulah aku beli, sampailah satu masa bila pergi Indonesia, biskut Gery cheese tu selalu sold out kat beberapa supermarket (biar betul orang Indonesia ni?), yang tinggal chocolate ja. Cari-cari, jumpa juga kat store kecil (Alfamart & Indomaret), tu pun tinggal beberapa pek. Huhu...

Dalam pertengahan 2016 barulah biskut tu viral (especially kat Sabah) & start 'merebak' dalam Malaysia. Tapi time tu aku dah tak mencari la, deria rasa aku pun pandai boring jugak kalau dah selalu telan. Patut 2015 tu aku beli berkotak-kotak jual dalam Malaysia, boleh jadi jutawan! lol

Motif cerita, saja nak bagitau yang aku makan dulu biskut tu baru korang berebut bwahaha... *pang!!!* aduh, siapa lempang dari belakang ni?


Dinner kat Solo. Niagara Sushi memang terbaik!

*********************

Okay nanti sambung cerita lagi, ciao!





Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu